Начало / България / Личният архив на Радой Ралин ще бъде съхраняван в националния архивен фонд

Личният архив на Радой Ралин ще бъде съхраняван в националния архивен фонд

Ръкописи и документи от творчеството и живота на Радой Ралин ще бъдат съхранявани в националния архивен фонд, съобщи БГНЕС. Правителството е одобрило допълнителни разходи в размер на 45 хил. лв., които ще бъдат насочени към Държавната агенция „Архиви“.

Според семейството на Радой Ралин, документите досега не са публикувани. Те обхващат периода от 1912 г. до 2004 г. и илюстрират не само неговата многообразна литературна и обществена дейност, но и представляват панорама от културни и обществени събития, от десетки знакови личности, с които е поддържал творчески, колегиални и приятелски връзки. Сред документите преобладават оригинална лична и семейна кореспонденция, лични документи, почти цялото му творчество, кореспонденция с обществени организации, съюзи и издателства, печатни отзиви и литературна критика за него, около 2000 оригинални черно-бели и цветни снимки, около 120 оригинални изобразителни материали – шаржове, изпълнени с молив, туш, химикал, както и кавалетни офорти. Около 30 са акварелните рисунки, подарени с автограф на Радой Ралин. Значителни като количество (над 4000) са и пощенските поздравителни картички, които сами по себе си представляват уникална колекция от полиграфическа гледна точка.

Личният архив на писателя представлява културно-документално богатство и ще бъде съхраняван в националния архивен фонд, където се намират архивите и на други достойни и национално значими личности. Архивът на Радой Ралин е неоценима ценност за бъдещите изследователи на българската история и литература и ще бъде достъпен за тях, както и за всички граждани.

„Приятно ми е – Радой Ралин CD“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …