Начало / Свят / Аксиния Михайлова спечели литературната награда „Аполинер“

Аксиния Михайлова спечели литературната награда „Аполинер“

„Небе за изгубване“ на Аксиния Михайлова спечели тазгодишната литературна награда „Аполинер“, съобщи segabg.com. Поетичната книгата е издадена от едно от най-престижните френски и европейски издателства „Галимар“. Наградата е основана през 1941 г. и е наричана „Гонкур за поезия“.

Аксиния Михайлова работи с „Галимар“ от години. В началото на 90.те години започва да превежда Жорж Батай и почти всички сюрреалисти. В анотацията за „Небе за изгубване“ в сайта на издателството пише:

„Любовните стихове са рисковано начинание. Мнозина се захващат с тях, но се провалят. Стихотворенията в тази книга, писани директно на френски от български поет, известен в своята страна, и при това жена, притежават сила на изказа и чувствителност, които успяват да избегнат всички клопки на този тип текстове: патос, сантименталност, сладникавост. Чрез играта на неочаквани образи авторът с много свенливост възобновява темата за любовта. Читателят преминава бавно от любовната страст към дълбоката скръб, от сливането към дистанцията, от очакването към радостта от новата среща. Авторката връща на свободния стих негова младост и пълнота, с което отдава почит на френския език“.

През лятото авторитетният „ Le monde“ отпечата положителна рецензия за лириката на Михайлова.

Аксиния Михайлова e автор е на шест поетични книги на български: „Тревите на съня“ (1994), „Луна в празен вагон“ (2004), „Три сезона“ (2005), „Най-ниската част на небето“ (2008). „Разкопчаване на тялото“ (2011), номинирана за наградата „Иван Николов“, удостоена с националните литературни награди „Христо Фотев“ и „Милош Зяпков“ през 2012 г. Има две публикувани книги с избрани стихотворения на словашки и арабски език: „Опитомяване“ (Krotenie, Edicia Viachlasne LIC, Братислава (2006) и „В очакване на вятъра“ /Нова култура, Кайро (2013).

 

Несподелените думи

издължават моста на мълчанието

и сянката му пада върху нас

когато стане голяма колкото

премълчано „обичам те“

ще ти кажа че луната е седнала

на върха на езика ми

и ще премина реката сама.

(От стихосбирката „Тревите на съня“)

Фото: babelio.com

Свързани заглавия

Аксиния Михайлова е номинирана за наградата „Аполинер”

„Разкопчаване на тялото” на Аксиния Михайлова спечели и наградата „Милош Зяпков”

„Разкопчаване на тялото” на Аксиния Михайлова спечели наградата „Христо Фотев”

Сборник с българска поезия излиза в САЩ

Книги от Аксиния Михайлова тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …