На фокус
Начало / България / Светлозар Стоянов с наградата „Николай Хайтов“ за „Гравюра от белези“

Светлозар Стоянов с наградата „Николай Хайтов“ за „Гравюра от белези“

Светлозар Стоянов бе отличен с Националната литературна награда „Николай Хайтов“ за сборника си с разкази „Гравюра от белези“, с което се превръща в най-добър млад автор за 2014 г. Сборникът е публикуван през април тази година от издателство „Ентусиаст”. По този начин носителят на националната награда „Южна пролет“ за 2010 г. Светлозар Стоянов добавя още едно отличие към обещаващата си биография на писател и дава сериозна заявка да се превърне в едно от най-успешните открития за българската съвременна проза.

„Гравюра от белези“ е пъстра мозайка от интригуващи разкази, които разглеждат актуални теми от обществения дневен ред. Всяка история има своя оригинален сюжет, художествените образи са изключително естествени, а езикът – жив и увлекателен. В сборника се преплитат като стилове автобиографичният очерк, прозата, пътеписът и публицистиката. Журналист по професия, авторът Светлозар Стоянов рисува в детайли вдъхновен портрет на съвременността, поднесен с нужната доза артистизъм, индивидуалност и хумор.

Светлозар Стоянов е роден през 1974 г. в Казанлък. Завършва българска филология и етнология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работи като репортер, редактор и автор в регионални и национални медии, като гимназиален учител по български и литература, художник-портретист по Черноморието, екскурзовод, барман. В момента Светлозар Стоянов живее и работи в София като редактор и автор в периодични издания.

Националната литературна награда „Николай Хайтов“ е учредена от Народно читалище „Николай Хайтов -1936“ през 2003 г., като съорганизатори са Съюза на българските писатели, вестник „Земя“ и фондация „Николай Хайтов“. Тя се връчва всяка година в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители за книга с белетристика или публицистика, утвърждаваща националните традиции, нравствеността и родолюбието, духовните послания на писателя Николай Хайтов.

Фото: enthusiast.bg

„Гравюра от белези“  тук

Прочетете още

107417807-1716301278675-GatesSummer2024

Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Прави го вече много години 68-годишният съосновател на „Майкрософт“ е известен с това, че чете …