Начало / Критика / Учени: Четенето на хартия е по-полезно за паметта

Учени: Четенето на хартия е по-полезно за паметта

Нови научни данни потвърдиха многобройните ползи от четенето, отбелязва mic.com. Само 6 минути четене на ден може да намали нивата на стрес с цели 68%, показва изследване на „University of Sussex“. Много научни изследвания пък доказват, че редовното четене на книги поддържа мозъка в добро здраве с годините. По-рано тази година беше публикувано научно съобщение, което доказва, че четенето намалява риска от „Алцхаймер“ при възрастните хора.

Дебатът електронни срещу печатни книги вече тече с години. Що се отнася до науката обаче, тя е на страната на традиционните четива. Изследователи от норвежкия университет „Stavanger University“ стигнаха до извода тази година, че четенето на хартия е далеч по-полезно за паметта. Учените използват също аргументите, че четенето на електронно устройство не предизвиква и същите емоции. Все още човешкият мозък е свикнал да реагира по определен начин на докосването и отгръщането на страниците. Тази реакция засега не са забелязва при използване на четец или таблет.

Последните изследвания доказват, че четенето на печатна  книга допринася за по-доброто разбиране и тълкуване на текста. Тъй като ние използваме екрана за много повече неща от четене, то мозъкът, когато разпознае текст на електронен носител, по-скоро минава през него, отколкото да го абсорбира в пълна степен.

В съвременния свят ние постоянно бързаме и се надпреварваме с времето. За нещастие тези навици се прехвърлят и когато става въпрос за четене. Невролозите от „Tufts University“ са на мнение, че бавното четене има далеч по-благоприятно влияние върху мозъка. Само 30-45 минути спокойно четене на ден носят безброй ползи, сред които подобряване на умението за концентрация и намаляване на нивата на стреса.

Четенето на печатни книги е полезно и за съня

Четенето преди лягане е важен ритуал за всеки любител на книгите. Когато четем на дигитално устройство, на екран, мозъкът изпраща сигнали на тялото, че трябва да работи. И когато накрая загасим лампата, на мозъка му е трудно да премине моментално в режим на почивка и сън. Четенето на традиционни книги успокоява организма и е отличен начин да приключим деня си и да преминем във фаза на здрав и пълноценен сън. Затова много учени съветват при събуждане през нощта да не поглеждаме телефона или компютъра си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …