Начало / България / Съпругата на писателя Цончо Родев дари архива му на сливенската библиотека „Зора“

Съпругата на писателя Цончо Родев дари архива му на сливенската библиотека „Зора“

Личният архив на Цончо Родев, свързан с работата му върху трилогията за Сливен “Тътени”, “Бурята”, “И стана ден” е дарен на сливенската библиотека „Зора” от съпругата на писателя Надежда Родева , съобщи „Дарик“.

„Благодарим на Надежда Родева, че този изключителен жест е адресиран точно към Библиотека „Зора” – мястото, където Цончо Родев получава не само добри условия за работа, достъп до ценни източници на информация, но и пълната подкрепа и съпричастност от страна на целия тогавашен библиотечен колектив”, заявиха от библиотеката

Цончо Родев е почетен гражданин на Провадия и на Сливен, носител на наградите „Добри Чинтулов“ и „Д-р Иван Селимински“. В продължение на 18 години писателят изследва историята на Сливен и областта. Трилогията „Тътени“ (1980), „Бурята“ (1986), „И стана ден“ (1998) е своеобразен литературен паметник на бурната история на този бунтовен български град. През 2006 г. Общинския съвет – Сливен удостоява Цончо Родев с наградата „За граждански принос“.

Родев е роден в Провадия през 1926 г. Учи в Първа мъжка гимназия в родния си град, откъдето е изключен след започналото преследване срещу децата на осъдените от т.нар. Народен съд след 09.09.1944 г. Впоследствие завършва гимназия във Варна, а после – Юридическия факултет на Софийския университет. Като син на „народен враг“ няма право да практикува, поради което се отдава на страстта си от ученическите и студентските години – литературата. Автор е на исторически и приключенски романи, разкази и очерци. Умира на 27.12.2011 г.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Топ 101 - бг художествена литература_450x250

Топ 101 на „Хеликон“ за 2023-а – златен дубъл при българските за Георги Господинов

Обичани книги и премиерни заглавия са най-продаваните Триумфът на „Времеубежище“ беше очакван, като се има …