Начало / България / Излиза книга, посветена на литературното творчество на художника Жорж Папазов

Излиза книга, посветена на литературното творчество на художника Жорж Папазов

В началото на следващата седмица на българския книжен пазар излиза книга, посветена на литературното творчество на известния художник Георги (Жорж) Папазов (1894-1972), съобщи издателство „Колибри“.  Автор на „Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“  е Румяна Л. Станчева.

„Всички знаят, че Папазов е писал книги на френски език. Просто никой не смята това за свръхважно за един художник“, споделя Станчева.

Тя решава да вербализира художествените му изображения и да запознае читателя с непознатите в превод на български негови романи и мемоарите му за известни личности от артистичните среди във Франция, сред които Жул Паскин и Андре Дерен. Създаваните от Папазов картини са в центъра на авангардните сюрреалистични тенденции през 20-те и 30-те години на XX век – той е показвал работите си на изложби в цяла Европа и в САЩ. Нерядко са се разгаряли спорове около стила му, но по-обстойните анализи са публикувани едва след смъртта му.

Румяна Л. Станчева е професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки, доктор хонорис кауза на Университета на Артоа, автор на книги по балканистика и по сравнително литературознание (румънска, френска и българска литература).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …