Начало / България / Изложбата „Яворов и Македония” може да се види в Националната библиотека

Изложбата „Яворов и Македония” може да се види в Националната библиотека

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” преди ден беше открита изложбата „Яворов и Македония”, поводът е 100-годишнината от смъртта на поета, която се навършва на 29 октомври, съобщи news.bg. Тя е подредена в централното фоайе и може да се види до 16 ноември.

В експозицията има оригинални документи на Яворов – писмо на баща му на четника Каран Будевски, телеграма на Данаил Крапчев до Яворов, както и последното му завещание. Особено ценни са прощалното писмо на Яворов до Тодор Александров, както и писмото на Йонко Вапцаров до поета за противоречията в освободителното движение. Може да се види и първата публикация на стихотворението „Бежанци“, както и много снимки.

Яворов се посвещава на Македония до последния си дъх, обясни доц. Милкана Бошнакова. По думите й за каузата Македония поетът работи доброволно, усърдно, без всякаква корист и със завидно постоянство.  Още 17-годишен той е пленен от идеята за освобождението на Македония. Вдъхновен е от четническата акция на върховния комитет в България. Той влиза в контакти с Вътрешната македоно-одринска революционна организация през 1897 г., като първоначално става редактор на различни издания, свързани с Македоно-одринското революционно движение – „Дело“, „Свобода или смърт“, „Автономия“, „Илинден“. При избухването на Балканската война през 1912 г. поетът става доброволец в Македоно-одринското опълчение и оглавява партизанска чета №15, за което е награден с кръст „За храброст“.

„Изложбата е от оригинали. Само 5 експоната са копия от чужди архиви. Оригиналите, които излагаме са уникални”, каза доц. Бошнакова.

Произведенията на Яворов тук

Книги за Яворов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

382972855_7711095375606373_53993677063837781_n

Хартиената книга остава по-дълго в главите ни

Четем я по-внимателно и с повече удоволствие Сравненията между електронни и класически книги от хартия …