Начало / България / Утре в Софийския университет представят литературната награда „Франческо Алциатор“

Утре в Софийския университет представят литературната награда „Франческо Алциатор“

Утре, 22 октомври, от 18,30 ч в Заседателна зала 1 в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои представянето на наградата  „Франческо Алциатор“ по инициатива на Маурицио Порчели, с изключителното участие на писателя Матео Нучи, носител на наградата за 2012 г. Събитието е част от програмата, организирана от Италианския културен институт в рамките на XIV „Седмица на италиански език по света“ (20-25 октомври 2014). Инициативата е под почетния патронаж на президента на Републиката, чиято тема е „Да напишем новата Европа: италианската издателска дейност, автори и читатели в дигиталната ера“.

Маурицио Порчели е директор на международната литературна награда „Франческо Алциатор“ и същевременно е член на Управителния съвет на операта в Каляри и заместник-председател на Комисията за култура на община Каляри. Той ще представи наградата, която е разделена на три секции – за проза, за есеистика и специална секция. Специалната секция за 2014 г. е запазена за издадени произведения на италиански език, на неиталиански автори от средиземноморски страни. Могат да вземат участие и произведения, написани на майчиния език на автора, стига да са придружени от превод на италиански.

Матео Нучи е италиански писател, роден в Рим през 1970 г. През 2009 г. прави дебюта си с романа „Нещата на приятелите са общи“, който печели различни награди и е финалист на наградите „Стрега“ през 2010 г. През 2011 г. публикува „Бикът никога не греши“, роман-есе, който печели литературната награда „Франческо Алциатор“ през 2012 г., а през 2013 г. издателство „Einaudi“ публикува „Звездите на героите“, романизирано есе, спечелило литературната награда „Джузепе Джусти“ за 2014 г. На срещата той ще говори за книгите си и за разказвателния си стил на границата между два литературни жанра – есето и романа.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …