На фокус
Начало / България / Утре в Софийския университет представят литературната награда „Франческо Алциатор“

Утре в Софийския университет представят литературната награда „Франческо Алциатор“

Утре, 22 октомври, от 18,30 ч в Заседателна зала 1 в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои представянето на наградата  „Франческо Алциатор“ по инициатива на Маурицио Порчели, с изключителното участие на писателя Матео Нучи, носител на наградата за 2012 г. Събитието е част от програмата, организирана от Италианския културен институт в рамките на XIV „Седмица на италиански език по света“ (20-25 октомври 2014). Инициативата е под почетния патронаж на президента на Републиката, чиято тема е „Да напишем новата Европа: италианската издателска дейност, автори и читатели в дигиталната ера“.

Маурицио Порчели е директор на международната литературна награда „Франческо Алциатор“ и същевременно е член на Управителния съвет на операта в Каляри и заместник-председател на Комисията за култура на община Каляри. Той ще представи наградата, която е разделена на три секции – за проза, за есеистика и специална секция. Специалната секция за 2014 г. е запазена за издадени произведения на италиански език, на неиталиански автори от средиземноморски страни. Могат да вземат участие и произведения, написани на майчиния език на автора, стига да са придружени от превод на италиански.

Матео Нучи е италиански писател, роден в Рим през 1970 г. През 2009 г. прави дебюта си с романа „Нещата на приятелите са общи“, който печели различни награди и е финалист на наградите „Стрега“ през 2010 г. През 2011 г. публикува „Бикът никога не греши“, роман-есе, който печели литературната награда „Франческо Алциатор“ през 2012 г., а през 2013 г. издателство „Einaudi“ публикува „Звездите на героите“, романизирано есе, спечелило литературната награда „Джузепе Джусти“ за 2014 г. На срещата той ще говори за книгите си и за разказвателния си стил на границата между два литературни жанра – есето и романа.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …