Начало / България / Номинираните за наградата „Иван Николов“ ще бъдат обявени на 1 декември

Номинираните за наградата „Иван Николов“ ще бъдат обявени на 1 декември

На 1 декември ще бъдат обявени петимата поети, номинирани за националната награда „Иван Ников“, съобщиха организаторите от издателство „Жанет 45“. Те ще участват в рецитали в Пловдив (4 декември, 18.00 ч., Културен център на Радио Пловдив) и София (11 декември, 17.00 ч., НДК, Панаир на книгата). Крайният срок за участие в ХХ юбилейно издание е 11 ноември.

Победителят ще стане ясен на 17 декември.  Журито е в състав Дарин Тенев (СУ), Здравко Дечев (ПУ), Надежда Радулова (носител на наградата „Иван Николов”, 2000 г.). Наградата е 10 000 лв. и плакет, изработен от художника Христо Гочев.

Наградата „Иван Николов“ е учредена през 1994 от издателство „Жанет 45“ и се връчва ежегодно. Пръв носител на наградата е поетът Христо Фотев. Миналата година бяха отличени Оля Стоянова за „Улица „Щастие“ и Йордан Ефтимов  за „Сърцето не е създател“

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилятните си преводи на руска поезия и проза – в преводаческата му биография са преводи на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, но и превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

aefefce925e93c2d840551a73ca5dfd0_resize=1200,675_

Поетът, който учеше американците да са мъже, почина

Интересуват го теми като подсъзнанието, митовете, ирационалното Робърт Блай нашумява със силната си гражданска позиция …