На фокус
Начало / Свят / Французи посветиха анимация на илюстратора Гюстав Доре

Французи посветиха анимация на илюстратора Гюстав Доре

Френски аниматори посветиха новото си произведение на знаменития илюстратор Гюстав Доре. Филмчето е създадено от Винсен Пианина и Лоренцо Папас и се нарича „L’imaginaire au pouvoir“. Сюжетът му е свързан с приключенията на големия художник из страниците на прочутите произведения, които е илюстрирал.

„За да разбереш вдъхновението на художника, трябва да навлезеш в дълбочина в литературните творби, които са го инспирирали“, настояват аниматорите, които признаха, че са посветили години в изучаване на книгите на Едгар Алан По, Данте, Балзак, Рабле и т.н.

Гюста̀в Дорѐ е френски художник, илюстратор и гравьор. Бащата на Гюстав, Пиер-Луи-Христофор Доре, е строител на мостове. Доре е наричан велик илюстратор на 19 век заради ненадминатата игра на светлосенки в неговите графики. На 10-годишна възраст прави илюстрации към „Божествена комедия“ на Данте.  В кариерата си създава гравюри-илюстрации към книги на Рабле, Балзак, Данте, Байрон, илюстровано английско издание на Библията, Едгар Алън По, Самюъл Колридж, Джон Милтън, Алфред Тенисън, както и към няколко приказки.

Книги, илюстрирани от Гюстав Доре тук

„Гарванът“ от Едгар Алън По с илюстрации на Гюстав Доре  тук

„Ад“ от Данте Алигиери с илюстрации на Гюстав Доре тук

 

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …