Начало / България / Излиза роман на кинорежисьора Педро Алмодовар

Излиза роман на кинорежисьора Педро Алмодовар

Роман на прочутия кинорежисьор Педро Алмодовар ще излезе до дни на българския пазар. Книгата „Пати Дифуза“ разказва историята на международна порнозвезда.

Приключенията й, почти винаги свързани с всякакъв вид мислими сексуални практики и с всякакъв вид дрога, є помагат да разсъждава по свой начин за съдбата на човека. Защото макар разказите є да са изпълнени с орална любов, прониквания през всички възможни отвори на човешкото тяло, откривания на художествени галерии, дискотеки, таксита, порнографски фоторомани и т.н., в дъното на всичко това откриваме една млада жена, която бяга от самотата като всеки човек, обзет от неутолима жажда за удоволствие и неподвластен на разочарованието. Несломима виталистка, рожба на осемдесетте, Пати отразява и показва изкривения образ на мадридските дни и нощи, изпълнени с хора – истински каталог на травми и пороци.

Педро Алмодовар започва творческия си път с разкази и сценарии на комикси в ъндърграунд списания. Участва в театралната трупа „Лос Голиардос“. Основава попрокгрупата „Алмодовор и МакНамара“ и започва да снима филми с  осеммилиметрова камера. Пълнометражните му филми са: „Пепи, Луси, Бом и други момичета от квартала“ (1980), „Лабиринт на страстите“ (1982), „В мрака“ (1983), „Какво сторих, за да заслужа това?!“ (1984-1985), „Матадор“ (1985-1986), „Законът на желанието“ (1986), „Жени на ръба на нервна криза“ (1987), „Ела, завържи ме“ (1989), „Високи токчета“ (1991), „Кика“ (1993), „Цветето на моята тайна“ (1995), „Жива плът“ (1997) и „Всичко за майка ми“ (1999), които го превърнаха в най-известния испански кинематографист в международен план, постигнал не един касов рекорд и спечелил многобройни награди, сред които „Оскар“ за последния си филм.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …