На фокус
Начало / България / Община Стрелча и СБП обявиха нов литературен конкурс

Община Стрелча и СБП обявиха нов литературен конкурс

До 31 октомври община Стрелча ще събира предложения за присъждане на Национална литературна награда „Богдан Овесянин“. Конкурсът е обявен по повод 70-годишнината от създаването на местната гимназия.

Изборът на носителя на приза  ще направи комисия в състав: Боян Ангелов – председател на Съюза писателите в Република България, Христо Ганов – главен секретар на СПБ , Мариана Няголова – председател на Общински съвет в Стрелча и председател на НЧ „Просвещение“. Наградата е 1000 лв. и плакет, от община Стрелча и грамота от СПБ.

Наградата ще бъде връчена през ноември.

Ето и статутът й:

1. Име на наградата: „Национална литературна награда „Богдан Овесянин”.  Учредена е през 2014 година като израз на признание към личността и таланта на твореца и пръв директор на гимназията в Стрелча Богдан Овесянин и 70 години от създаването на гимназията.

2. Учредители на наградата: Съюзът на българските писатели и Община Стрелча.

3. Цел на наградата: Да стимулира автора на художествени произведения  в най- добрите традиции на българската литература.

4. Наградата се присъжда на 4 години през месец ноември, съпътстваща с годишнината на гимназията .

5. Стойността на наградата е 1000 /хиляда/ лева и плакет, осигурени от Община Стрелча и Почетна грамота от Съюза на българските писатели.

6. Наградата не се дава посмъртно.

7. Комисията за излъчване на носителя на наградата  е от 3 души, съответно двама от СБП и един от община Стрелча и се назначава от кмета на община Стрелча.

8. Наградата се дава за цялостно творчество. Наградата се присъжда за постижения в българската литература, за изследвания върху творчеството  на Богдан Овесянин и за популяризирането му. С наградата се удостояват съвременни български поети, писатели, литературни критици и изследователи в родната литература.

9. Община Стрелча събира предложения за присъждане на Национална литературна награда „Богдан Овесянин”. Номинации могат да правят  институции творчески организации,  сдружения, специализирани литературни издания и Неправителствени организации, свързани с литературата.

10. За наградата  не могат да бъдат предлагани творци, на които вече е присъждана.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1395312199512

И Европейската банка номинира Георги Господинов

Призът се връчва за седми път Международната награда е създадена през 2017-а в сътрудничество с …