Начало / Свят / Франкфуртският панаир гони рекорди

Франкфуртският панаир гони рекорди

Франкфуртският панаир на книгата, който се открива на 8 октомври, ще има 3 860 събития – премиери, филми, забави, изложби, дискусии, работилници, конференции, презентации и т.н., което се счита за абсолютен рекорд.

Те ще бъдат на 8 езика – на немски, английски, финландски, френски, малайзийски, португалски, шведски и испански. Една от централните темите ще бъде образованието и проблемите на образователната политика в различните държави. Специално внимание ще се обърне и на детската и младежката книга.

Ще бъдат дадени 43 награди в рамките на панаира, първата и най-голямата е наградата за германска книга. Миналата година паричният й еквивалент беше 25 хил. евро, а тази година е 37 500 евро. Тя ще бъде обявена утре, 6 октомври, вечерта. На финала на панаира ще се връчи и наградата за мир, която се дава от съюза на книжарите.  Премията остава 25 хил. евро. Сред  другите по-известни  призове е наградата на ЕС за литература. Специално внимание ще се обърне на преводачите, като ще бъдат дадени няколко награди в бранша. Ще бъдат отличени и най-добрите дигитални книги.

Очаква се и рекорден брой посетители. Миналата година те са били над 350 хиляди. На фокус ще бъде финландската литература.

Свързани заглавия
Рекорден брой участници на Франкфуртския панаир на книгата, Финландия е специалният гост

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …