Начало / България / „Дракула срещу народите“ вдъхнови общоевропейските протести, България също ще се включи

„Дракула срещу народите“ вдъхнови общоевропейските протести, България също ще се включи

Книгата „Дракула срещу народите“, посветена на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), вдъхнови общоевропейски протести, които ще се проведат на 11 октомври. София също ще се включи, съобщи БГНЕС.

Авторът Патрик Льо Ярик изнася за първи път подробности от споразумението на Европейската комисия за свободна търговия със САЩ. Българското издание е осъществено съвместно от в. „Дума“ и в. „Монд Дипломатик“. Преводът на книгата е на Мария Петрикова, редактор в международния отдел на агенция БГНЕС.

„Заглавието на тази книга звучи страшно, но то изразява истинския характер на проекта за голям трансатлантически пазар, по който северноамериканските и европейските ръководители работят в пълна непрозрачност“, обясняват издателите.

Патрик Льо Ярик разкрива историята и дълбоките причини за ТПТИ, целите и съдържанието на споразумението, които противоречат на демокрацията и суверенитета на народите, на социалните и човешките права, на здравеопазването и околната среда.

„Едно широко, мощно, солидарно движение, което да обхваща целия спектър на прогресивните и левите сили, на природозащитниците в Европа и САЩ, има нужда да бъде подпомогнато, мотивирано и насърчавано, за да промени предварително изготвения сценарий за трансатлантически пазар. Обединените народи могат да сразят Дракула“, пише в книгата си авторът.

Патрик Льо Ярик е френски журналист и политик, директор на вестник „Юманите“, евродепутат. Първоначално „Юманите“, излиза като орган на Френската Комунистическа партия. Сега е независим, но запазва връзката си с ФКП и водещите редакционни линии на вестника остават близки до идеите на френската компартия – борбата с крайната десница, критики срещу Джордж Буш или европейската конституция и др.

„Дракула срещу народите“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …