Начало / България / Две литературни премиери и изложби са в програмата на Полския културен институт за октомври

Две литературни премиери и изложби са в програмата на Полския културен институт за октомври

Премиери на две книги и две литературни изложба са включени в програмата на Полския културен институт за октомври. Месецът бе открит с изложба на най-добрите автори на полски комикс. В нея бе включена колекция от произведения на най-изтъкнатите представители на полския комикс, сред които Збигнев Ленгрен, Хенрик Йежи Хмелевски (Татко Хмел) и много други.

На 8 октомври в 18 ч ще се проведе премиерата на българското издание на книгата „Mилош и Бродски. Магнитното поле” и Анджей Франашек, автор на биографията на Чеслав Милош и на сценария на филма „Милош“. Ще присъства проф. Ирена Груджинска-Грос, а водещ ще е проф. Амелия Личева, поетеса, литературовед, преподавател в катедрата по теория на литературата на Софийския университет. Представяне на книгата ще има и на следващия ден – в 13 ч във Великотърновския университет.

На 13 октомври в 18 ч в галерия „Академия“ в Националната художествена академия ще бъде открита изложбата „Либература или тоталната литература” с участието на авторите Катажина Базарник и Зенон Файфер. Либература е ново явление на полската и международната литературна сцена, инициирано през 1999 г. от поета и драматург Зенон Файфер и развивано в различни посоки съвместно с Катажина Базарник, въвела либературата в академичния дискурс. С течение на времето в съвременната полска литература се формира отделно и оригинално течение, радващо се на все по-силен интерес и извън пределите на Полша.  Изложбата ще представи най-интересните примери на работи, надхвърлящи в значителна степен читателските навици и разкриващи пред читателя съвършено нов тип четиво.

На 22 октомври в сряда в Полския институт в 18 ч ще бъде представено българското издание на книгата „Нове. Археологически пътеводител по римски легионерски лагер и ранновизантийски град” на Тадеуш Сарновски, Анджей Б. Бернацки, Maртин Лемке, Aгнешка Томас, Павлина Владкова.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …