Начало / Интервюта / Мирослав Пенков: Подаръкът на Ондатджи е отделеното време

Мирослав Пенков: Подаръкът на Ондатджи е отделеното време

Мирослав Пенков има уникалния шанс да бъде първият българския писател в програмата за менторство на „Ролекс“. Тя го събра с автора на световния хит „Английският пациент“ и носител на „Букър“ Майкъл Ондатджи. Двамата гостуваха заедно в столичната книжарница „Хеликон-България“ за новата премиера на „Английският пациент“  у нас. Визитата на двамата писатели беше осъществена със съдействието на издателя Лъчезар Минчев.

Ето какво каза Пенков за своя учител:

Г-н Пенков, какъв човек е Майкъл Ондатджи?

–          Невероятен писател, невероятен човек, много щедър. Бях много притеснен при първата ни среща. Аз съм му голям почитател от години, преди това и притеснението беше страхотно. Но много бързо, може би в рамките на една минута, той те обезкуражава. Приветливото му отношение е уникално. Той беше прочел целия ми сборник с разкази, всичко написано до момента от романа ми, върху който работя. Говорихме си съвсем приятелски. Прекарахме около час и половина заедно, аз му разказвах за българската литература и български автори. Накрая, като се разделяхме, си казах, че съм изпуснал шанса той да ми препоръча нещо.

Какво е най-ценното в тази програма?

–          Прекрасен е шансът, който от „Ролекс“ ми предоставиха. Това е програма, при която на всеки две години един наистина голям писател е ментор на друг. Имах големия късмет да изберат мен. Те имат време да се срещат, да общуват. Аз бях на гости в Канада, сега той е тук, в България. Пак ще се виждаме. Но начинът, по който той се отнася, щедростта, която проявява към младите писатели, прави възможността особено ценна. Нямам начин да опиша колко е зает. Аз се видях в чудо. Той пътува непрестанно, постоянно е канен някъде. Непрестанно получава някакви награди и непрестанно говори. Самият факт, че дойде в България за седмица и половина и се съгласи на това събитие е голям подарък. Голям подарък е, че ми отделя време.

Споменахте, че пишете нов роман, докъде стигнахте с него?

–          Имам вече краен срок от американското издателство, в който да предам ръкописа. Това е март 2015 г. Оттам има още година, през която издателят да я подготви и пусне на хартия. Така че, ако всичко е наред и сме живи и здрави, някъде през пролетта на 2016 г. ще бъде на пазара.

Какъв писател сте всъщност – американски  или български?

–          Категорично български, който обаче пише на английски и български.

Интервюто взе Елена Бойчинова

Свързани заглавия

Майкъл Ондатджи: Привлечен съм от крадците

Ново издание на „Английският пациент“ и последната книга на Ондатджи излизат в навечерието на визитата му в България

Мирослав Пенков ще работи с Майкъл Ондатджи

Книги от Майкъл  Ондатджи тук

Книги от Мирослав Пенков тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …