Начало / Любопитно / 11 забранявани книги, които всяка жена трябва да прочете

11 забранявани книги, които всяка жена трябва да прочете

Въпреки че живеем в XXI век книги продължават да се забраняват по един или друг начин. Често обаче именно забраняваните четива са най-ценните литературни класики. Предлагаме ви 11 книги, представени от huffingtonpost.com, които всяка жена трябва да прочете. Те засягат правата на жените, сексуалната свобода, дискриминацията и расизма:

1.    „Възлюбена“ (1987 г.) от Тони Морисън. Разказва за майка, която не може да преживее смъртта на дъщеря си, след като сама я е убила като бебе, за да я спаси от робство. Съдържа описания на насилие. Романът от 1987 г. продължава да е цензуриран и днес.

2.    „The Handmaid’s Tale“ (1985 г.) от Маргарет Атууд. В тази антиутопия жена е държана като слугиня от семейство от господстващата класа, с надеждата да ги дари с дете. Религиозните общности често критикуват творбата.

3.    „Пурпурен цвят“ (1982 г.) от Алис Уокър. Проследява историята на няколко афроамериканки през 30-те години в американския Юг. Расизъм, сексизъм и насилие срещу жени са ключови теми. Книгата е награждавана с „Пулицър“.

4.    „Очи от рая“ (2002 г.) от Алис Сиболд. Тийнейджърка е изнасилена и убита. Тя наблюдава от свой собствен рай как семейството и приятелите й се справят с трагедията.

5.    „Любовникът на лейди Чатърли“ (1928 г.) от Д. Х. Лорънс. История за сексуалната връзка между богата жена и мъж от работническата класа. Книгата е публикувана в Обединеното кралство чак през 1960 г.

6.    „Their Eyes Were Watching God“ (1937 г.) от Зора Нийл Хърстън. Чернокожа жена разказва живота си на близка приятелка. Срещу книгата често се протестира заради сцени със сексуално съдържание.

7.    „Пробуждане“ (1899 г.) от Кейт Шопен. Главната героиня търси нещо повече от ролите на съпруга и майка, които обществото й отрежда. В много ревюта във вестници от онова време произведението е наричано „отрова“.

8.    „Тропик на Рака“ (1934 г.) от Хенри Милър. Тази книга е забранена в Америка за 27 години, след публикуването й през 1934 г. Макар изказът да не е толкова скандален по съвременните стандарти, произведението несъмнено е класика. Проследява сексуалните преживявания на нереализиран писател.

9.    „Speak“ (1999 г.) от Лори Халс Андерсън. Главната героиня е тийнейджърка, станала жертва на сексуално насилие. Редовно продължава да има оплаквания от романа.

10.    „I Know Why The Caged Bird Sings“ (1969 г.) от Мая Анджелоу. Мемоарите на Анджелоу е класическа история за съзряването. Често е цензурирана заради изказа.

11.    „Кладенецът на самотата“ (1928 г.) от Радклиф Хол. Разказва за любовта между две жени, което вероятно е опит на авторката да изясни собствената си сексуалност. Въпреки че няма любовни сцени, освен целувка, книгата е забранена като аморална. Издадена е отново през 1949 г. и е продадена в милионен тираж.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …