Начало / България / Радиотеатърът ще отбележи 75-ия си рожден ден с ретро пиеса

Радиотеатърът ще отбележи 75-ия си рожден ден с ретро пиеса

На 26 декември 1938 г. Варненското радио излъчва радиопиесата „Крилата помощ” на Ангел Каралийчев и Матвей Вълев, получила Голямата награда на конкурса на сп. „Летец”. Тази дата се смята за рождена дата на радиотеатъра в България, съобщи bnr.bg.

Фестивалът Медиамикс‘2014 присъди на Радиотеатъра наградата за предаване, излъчвано най-дълго в ефир. Интригуващ е фактът, че през първите си години радиотеатърът в България е бил „протеже“ на въздухоплаването. Централното събитие на честването представлява спектакъл-реставрация на „сцената” на Първо студио на БНР на 24 септември от 19.00 часа на първата българска радиопиеса „Крилата помощ” от 1938 г.

„Крилата помощ“ е реставрация на първата българска радиопиеса от 1938 г. В нея участват: Николай Урумов,  Велислав Павлов, Борис Луканов, Иван Юруков, Леарт Докле, Христо Петков, Йосиф Шамли, Явор Гърдев, Георги Тенев, Николай Ламбрев, Георги Михалков, Михаил Шишков, Стефан Димитров, Михаил Шишков син, Антони Дончев, Михаил Петров, Илиян Марков, Христо Терзиев.

„Особеното на нашата реставрация е не само многобройният състав – 21 действащи лица, между които и едно дете. Особено е и разпределението на ролите. Ролите на летците ще бъдат изпълнявани от режисьорите Явор Гърдев, Николай Ламбрев, Георги Михалков и Георги Тенев. Отсрещни гласове по телефона ще бъдат композиторите Михаил Шишков баща и Михаил Шишков син, Стефан Димитров и Антони Дончев. Ангел Григоров от програма „Хоризонт“ е водещ на пърформанса. 10-годишният Марк Делчев изпълнява една от главните роли на детето Радко, което търси своя баща миньор, изчезнал в пожара. Саунд дизайнът и музикалната картина ще бъдат изработени от Калин Николов. Режисьор и същевременно своеобразен диригент на пърформанса е Асен Аврамов. Звукорежисьорският състав включва: Живко Марев, Константин Райдовски и екипа на Първо студио на БНР”, пише в съобщението на Радиотеатъра.

Пиесата следи с репортажна автентичност и съспенс драматичните събития в мина „Орлово гнездо“, където избухва пожар и спасителните операции се организират с помощта на екипи от летци и различни летища. Идеята е да се инсценира живото изпълнение пред микрофоните в студиото и излъчване от 26 декември 1938 г. със специален пърформанс на сцената на Първо студио, включващ актьорско изпълнение пред микрофон, музика и звукови ефекти , ретро сценография. Ще се търси ефект на моментна ретро снимка на началото на радиоизкуството в България. Спектакълът ще бъде излъчен директно от Първо студио в ефира на  програма „Христо Ботев”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

oYk6dCFtbOoPbH5UgnFLcwfVKvLrUL13tUR5jV-7j-Eg

Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Пловдивският „Хеликон“ посреща от 18 ч. днес любопитен гост Атле Нес започва българското си турне …