Начало / България / Цветан Тодоров представя „Несъвършената градина“ във Френския институт на 23 септември

Цветан Тодоров представя „Несъвършената градина“ във Френския институт на 23 септември

Един от най-значимите интелектуалци в Европа Цветан Тодоров ще представи книгата си „Несъвършената градина“ на 23 септември във Френския културен институт, съобщи „Дневник“.  Философът, роден в София, живее във Франция от 1963 г. и рядко се прибира. Инициативата за премиерата е на Нов български университет, чието издателство публикува творбата.

„Цветан Тодоров пристигна на 11 септември, а сега е из провинцията, за да се види с близки. Представянето на книгата е само в София“, каза пред „Стандарт“ Веселина Василева, директор на издателството на НБУ.

„Несъвършената градина“ излиза във Франция преди 12 години. В нея авторът разсъждава върху темата за свободата на модерния човек.

„Пред този нелек избор на човек са предлагани няколко стратегии. Хуманистичната се състои в това той да запази свидната си свобода, без обаче да се отказва от ценностите, от обществото и от АЗ-а. Тук представяме възгледите на големите френски хуманисти от Монтен до Констан, без да забравяме Русо. За тях човешкото съществуване е като „несъвършената градина“, за която говори Монтен: нито изцяло детерминирано от външните фактори, нито неограничено зависимо от волята на властващите. Място, където се учим да превръщаме мимолетното в дълготрайност, а случайната среща – в жизнена необходимост“, казва Цветан Тодоров за книгата си.

Роденият през 1939 г. в София Тодоров емигрира във Франция 24-годишен. От 1987 г. той ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания. Изнасял е лекции в „Йейл“ и „Харвард“. Сред най-знаковите му книги са „Поетика на прозата“, „Памет за злото, изкушение за доброто“, „Живот с другите“. На български са преведени и „Завладяването на Америка. Въпросът за Другия“, „Страхът от варварите“.

Книги на Цветан Тодоров тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1adde0d19e

Салман Рушди и Уелбек са с най-голям шанс за Нобелова награда

Името на победителя ще знаем след броени часове Литературните експерти прогнозират, че тази година Шведската …