Начало / Свят / Носителка на „Букър“ основа фонд за стимулиране на писателите да четат

Носителка на „Букър“ основа фонд за стимулиране на писателите да четат

Новозеландската писателка Елинор Катън, която на 28-годишна възраст стана най-младата носителка на наградата „Букър“, реши да създаде финансов фонд за подпомагане на писатели. Целта й е да се осигурят финансово авторите, за да могат да намерят време за четене. В своята инициатива писателката вложи 7500 лири,които получи заедно с наградата си за литература от „New Zealand Post“, която наскоро спечели.

„Искам да дам възможност на колегите не да пишат, а да четат и да споделят с други писатели впечатленията си. Всеки писател преди всичко е читател. Любовта ни към четенето е това, което ни движи. Ако културата ни на четене в Нова Зеландия стане разнообразна, динамична и информирана, то тогава това ще направи и културата на писането ни такава“, каза Катън, цитирана от в. „Гардиън“.

Тя допълни, че одобрените за  финансиране писатели ще бъдат подпомогнати с $3000, за да намерят време за четене, като в отговор от тях се очаква в рамките на три месеца след това да напишат и публикуват есе за това какво са научили и харесали.

Свързани заглавия

Ще бъде направен минисериал по наградения с „Букър“ роман на Елинор Катън

Елинор Катън: Сякаш ме удари бяла стена

28-годишната Елинор Катън взе „Букър” с роман от 800 страници

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …