Начало / България / Книга за живота на Марина Цветаева излиза на български

Книга за живота на Марина Цветаева излиза на български

Книга за живота и творчеството на голямата руска поетеса Марина Цветаева ще излезе до дни на българския книжен пазар. Автор на  „Живот в огъня“ е Цветан Тодоров. Изданието е от поредицата „Тезаурус“ на „Изток-Запад“.

Книгата е преди всичко за любовта и силата на човешкия дух – съдържа лични тетрадки, любовни и приятелски писма, както и други изповедни документи, в които се разкрива вътрешния мир на талантливата поетеса. Цветаева умира, така и не успявайки да събере записките си в книга.

Започва да пише поезия още в детските си години и постепенно това се превръща в смисъла на живота й. За нея да пишеш означава да живееш – именно в това тя влага цялото си същество. Обърната към вътрешния си свят и самобитната си душевност тя не успява да изгради връзка с реалния живот.

 „Искам да живея с душата си“ и „в жилите ми тече не кръв, а душа“, споделя поетеса.

Родена в семейство на интелектуалци, до 1917 г. Цветаева води живот, който й позволява да остане в света на стиховете и любовта без да се влияе от заобикалящата я реалност. Революцията в Русия води до глад и разпадане на старите социални връзки. Съпруга на белогвардеец, с две малки деца, Цветаева трябва да се пребори с мизерията в един нов, напълно чужд свят. През тези тежки години умира малката й дъщеря, семейството е принудено да емигрира в Прага, а по-късно се мести в Париж. Постоянната смяна на местоживеене, множеството трудности, бедността, гладът, несигурността са неизменна част от ежедневието на поетесата. В тези тежки условия се ражда и синът й Георгий. Слабохарактерен, мъжът й не може да бъде опора на близките си и с течение на времето Марина Цветаева се отчуждава от него и дъщеря си, които решават да се върнат в Съветска Русия. Поетесата, за която верността към хората, които обича е на първо място, решава да ги последва заедно със сина си, но в родината си се сблъсква с арестуването на мъжа си и изпращането на дъщеря си в лагер. След избухването на Втората световна война, останала без дом и средства за препитание, на ръба на силите си, поетесата слага край на живота си. Това, което поразява, е че въпреки трагедиите и трудностите, тя не престава да пише и да обича, защото „любовта е Бог“.

 Цветан Тодоров е световноизвестен философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог. Смятан е за един от най-изтъкнатите световни интелектуалци. Автор е на редица трудове, сред които и преведените на български език „Страхът от варварите“, „Новият световен безпорядък“, „Интимните неприятели на демокрацията“, „Завладяването на Америка“, „Гоя в сянката на Просвещението“.

Книги от Цветан Тодоров тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …