Начало / България / Книга за живота на Марина Цветаева излиза на български

Книга за живота на Марина Цветаева излиза на български

Книга за живота и творчеството на голямата руска поетеса Марина Цветаева ще излезе до дни на българския книжен пазар. Автор на  „Живот в огъня“ е Цветан Тодоров. Изданието е от поредицата „Тезаурус“ на „Изток-Запад“.

Книгата е преди всичко за любовта и силата на човешкия дух – съдържа лични тетрадки, любовни и приятелски писма, както и други изповедни документи, в които се разкрива вътрешния мир на талантливата поетеса. Цветаева умира, така и не успявайки да събере записките си в книга.

Започва да пише поезия още в детските си години и постепенно това се превръща в смисъла на живота й. За нея да пишеш означава да живееш – именно в това тя влага цялото си същество. Обърната към вътрешния си свят и самобитната си душевност тя не успява да изгради връзка с реалния живот.

 „Искам да живея с душата си“ и „в жилите ми тече не кръв, а душа“, споделя поетеса.

Родена в семейство на интелектуалци, до 1917 г. Цветаева води живот, който й позволява да остане в света на стиховете и любовта без да се влияе от заобикалящата я реалност. Революцията в Русия води до глад и разпадане на старите социални връзки. Съпруга на белогвардеец, с две малки деца, Цветаева трябва да се пребори с мизерията в един нов, напълно чужд свят. През тези тежки години умира малката й дъщеря, семейството е принудено да емигрира в Прага, а по-късно се мести в Париж. Постоянната смяна на местоживеене, множеството трудности, бедността, гладът, несигурността са неизменна част от ежедневието на поетесата. В тези тежки условия се ражда и синът й Георгий. Слабохарактерен, мъжът й не може да бъде опора на близките си и с течение на времето Марина Цветаева се отчуждава от него и дъщеря си, които решават да се върнат в Съветска Русия. Поетесата, за която верността към хората, които обича е на първо място, решава да ги последва заедно със сина си, но в родината си се сблъсква с арестуването на мъжа си и изпращането на дъщеря си в лагер. След избухването на Втората световна война, останала без дом и средства за препитание, на ръба на силите си, поетесата слага край на живота си. Това, което поразява, е че въпреки трагедиите и трудностите, тя не престава да пише и да обича, защото „любовта е Бог“.

 Цветан Тодоров е световноизвестен философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог. Смятан е за един от най-изтъкнатите световни интелектуалци. Автор е на редица трудове, сред които и преведените на български език „Страхът от варварите“, „Новият световен безпорядък“, „Интимните неприятели на демокрацията“, „Завладяването на Америка“, „Гоя в сянката на Просвещението“.

Книги от Цветан Тодоров тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ea7a90fb08948a258567a507ab00b23b

Елате ни вижте вий, мъдри велможи, от нази гоени, в отечеството ни любезно 100 години след смъртта му!

Без излишни думи и с цялата любов, която той заслужава, нека днес, в деня на …