Начало / България / Той беше не само поет, той беше самата поезия

Той беше не само поет, той беше самата поезия

Огромна колона от скърбящи хора се проточи от Градската художествена галерия до Народния театър „Иван Вазов“, където е положено тялото на Валери Петров – поет, драматург, сценарист, преводач. Поклонението започна в 11 ч. и вече няколко часа продължава. Последно сбогом с емблематичния поет дойдоха да си вземат политици, драматурзи, артисти, писатели, негови приятели и стотици негови читатели.

Валери Петров почина на 27 август на 94 години. Той бе приет във ВМА-София на 22 август след прекаран инсулт и беше в кома няколко дни.

РЕАКЦИИ:

„Валери Петров е от хвърчащите хора и ще продължи да хвърчи около нас. Дано някога открием между редовете това, което той не беше изрекъл, но ще го изрече и ние ще го открием. Без него ние станахме още по-уязвими и още по-безсилни пред агресията на шумната посредственост. Някога, беше толкова отдавна, Валери опита от трибуната на Великото Народно събрание да озапти и усмири развилнялата се шумна простащина, опитът на мъдрия наивник беше засипан от вълна пошли подвиквания. Той смутено млъкна, учудено и безпомощно се огледа и мълчаливо слезе от трибуната.Години и години след това този посланик на доброто продължи да разказва своята приказка. Със своите творби той надвика агресивната простащина. После виждах в очите му все по-нарастваща тревога и безсилие. Видях как в шумотевицата великият поет все по-объркано да се оглежда и после внезапно слезе от трибуната на живота, този път, завинаги“ – Анжел Вагенщайн.

„Валери беше една от големите обичи в моя живот. Обич като автор и обич като човек от срещите, които съм имала с него и нещата, които сме работили заедно и смятам, че това, което той остави в българската култура като поезия, като драматургия, като детски приказки, като преводите на Шекспир, е толкова голямо, че не стига за един живот. Най-светла му памет“ – Илка Зафирова.

„С това, че Валери Петров си отиде, още една частица от истинската духовност на България си отива и все по-малко стават пазителите, джедаи, които ни пазят от чалгата, трябва да се замислим над това и да продължим да създаваме нова духовност. На мен Валери Петров ми подари невероятния текст на „Ромео и Жулиета“ преди повече от 25 години, първата ми роля в „Зад канала“, аз направих моя Ромео по неговия превод“ – Христо Мутафчиев.

„Не сме загубили, спечелили сме, че го имаме. Той е бил и ще бъде с нас, докато има свят. Той беше нещо крехко, малко, но огромно и безкрайно неотиващо си “ – Татяна Лолова.

„Когато ухажвах първата жена в живота си, й четях от поемата „В меката есен“ – Иван Илчев.

„Всичко може да бъде заместено освен таланта, остава винаги една празнина след човека и един огромен набор от съкровени думи, които никога не могат да напуснат българския език“ – Боян Биолчев.

„Прощаваме се с чародея, вълшебника, достойния гражданин на България Валери Петров, човекът, който понесе без вина всички вини на днешното време. Той беше не само поет, той беше самата поезия“ – Боян Ангелов

„Вятърът не може да отвее това, което сътвори Валери Петров“ – Максим Бенвенисти

„Да се надяваме, че и в бъдеще в България ще се раждат такива хора“ – Виктор Стоянов.

„Със загубата на Валери Петров българската култура, нацията ни става по-бедна, по-беззащитна, по-злощастна. Тъкмо в такива превратни дни и времена, в които днес живеем, имаме нужда от личности като Валери Петров. Този мъничък човек беше един Давид на любовта, на храбростта на духа. Сигурен съм, че той е в класическите страни на българската култура и литература. Загубата е невъзвратима“ – Иван Гранитски.

„Всички хора от моето поколение израснахме с неговите приказки, неговите великолепни филми. Творчеството му е вдъхновение за поколения българи и ни учи на основните ценности – добро, приятелство, почтеност“ – Сергей Станишев.

Свързани заглавия

„На Валери Петров“ от Сергей Бояджиев

Почина Валери Петров

Валери Петров е приет във Военно-медицинска академия

Валери Петров е носител на наградата „Рачо Стоянов“ за 2013 г.

Валери Петров и Милен Врабевски получават гражданската награда на ЕП

Валери Петров и Милен Врабевски с Наградата за европейски гражданин

Валери Петров на 93

Валери Петров на поклонението на Леда Милева: Едва сега започвам да разбирам цената й

Валери Петров: Светът върви на зле заради алчността

Книги от Валери Петров тук

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …