Начало / Свят / Светът отбеляза 200-годишнината от рождението на Шеридан Льо Фану – бащата на хоръра

Светът отбеляза 200-годишнината от рождението на Шеридан Льо Фану – бащата на хоръра

На днешния ден, 28 август, светът отбеляза 200-годишнината от рождението на считания за баща на хоръра Шеридан Льо Фану.

Роденият в Дъблин в семейството на френски хугеноти Джоузеф Шеридан льо Фану е известен на широк кръг запалени читатели не само по време на кулминацията на творчеството си през деветнайсети век. Неговият разказ „Камила“ се смята за творбата, която вдъхновила Брам Стокър да напише своя шедьовър „Дракула“.  Викториански еквивалент на Стивън Кинг, Льо Фану създава впечатляваща поредица от готически романи и от разкази за призраци, които Хенри Джеймс определя като „идеално четиво за къща в провинцията след полунощ“.

Известен в Дъблин от ХІХ век като „Принц на мрака“ заради странните си нощни навици, Льо Фану е очарован от окултното. Неговите произведения черпят от готическите традиции, ирландския фолклор и дори от обществения и политическия живот на неговите англо-ирландски съвременници. Въпреки че понякога съдържат в себе си неописуеми ужаси, тези истории се съсредоточават главно върху изживяванията на преследваните мъже и жени, а не толкова върху техните посетители.

Книги от Шеридан Льо Фану тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ea7a90fb08948a258567a507ab00b23b

Елате ни вижте вий, мъдри велможи, от нази гоени, в отечеството ни любезно 100 години след смъртта му!

Без излишни думи и с цялата любов, която той заслужава, нека днес, в деня на …