Начало / Читатели / Къде си, Буковски?

Къде си, Буковски?

Людмила ЕЛЕНКОВА 

Толкова е казано за него, че каквото и да добавя, ще е като утайка на дъното на чашата. Поколения преживяват прозата му с хъс, позията му с възторг, възприемат го като мярка за предела на човешка  психика. Това е Чарлс Буковски.
„Отсъствието на героя” е сборник с разкази, повечето – текстове от „Записки на стария мръсник”, отначало публикувани в колонки на изданията “Оупън сити”, “Ел Ей Фри прес”, „Кандид прес”, „Нола експрес” между 1967г. и 1973г. Хронологизацията е важна, не че времето може да сложи рамки и да озапти Буковски или Ханк, както той сам предпочита да го наричат, на нас ни е необходима. На мен – читателят.
Защото ако на Запад тези години звучат като компилация от албум на „Бийтълс“, отвъд Желязната завеса творците стегнати с партийна дисциплина, тепърва си поемат глътка въздух и най-сетне показват в писателските кафенета индивидуалност. Здравомислещата априлска линия следва настроенията на истинския човек, който естествено да е отчаян, и безумен, и невъзможен да се подчини на друга власт, освен на тялото си.
Днес разказите с главно действащо лице самият автор, са по-силни отвсякога. Те събират отломките след разпада на личността, изцеждат каквото е останало до последната капчица смисъл и го трансформират в невероятна сексуална енергия, обясняваща на собствения ни идиотски понятиен апарат защо ни е страх от желанията, кое ни изхвърля по пътя към целите. Съвсем прямо и с милост към вътрешното неравновесие на всяка наша мисъл, все едно я е прочел, преди да я напише, така че да балансираме над фразите му с тръпка за сигурност. Тук ли си още, Буковски?

„Отсъствието на героя”  ТУК

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …