Начало / Автори / Мая Анджелоу: Нашите алчност, страх и похот ни накараха да убием своите поети

Мая Анджелоу: Нашите алчност, страх и похот ни накараха да убием своите поети

През 1982 г. Мая Анджелоу – призната писателка, поетеса и активистка, получава покана за конференция в Тексас, озаглавена „Facing Evil“ (Да се срещнеш със злото). На нея са дискутирани най-мрачните аспекти от човешката природа. Анджелоу, жертва на насилие като дете и водеща фигура в борбата срещу расизма, приема с радост. Ето какво казва тя тогава за куража и злото:

 „В нашата размирна история ние сме построили големи пирамиди от зло, често в името на доброто. Нашите алчност, страх и похот ни накараха да убием своите поети, да бичуваме нашите свещеници, да нараняваме свои. Затворяме си очите пред кървавата Инквизиция, пълна с мъчения. Свиваме само рамене при мисълта за африканските роби, вързани един за друг и превозвани като добитък. Извръщаме глава като си спомняме за „Дахау“ и другите казови камери, в които милиони хора като нас бяха убити от други хора, отново като нас. В момента в който ни припомнят нашите действия, ние влагаме огромни усилия да ги забравим“.

Анджелоу говори и за периода след като е изнасилена като дете. Тогава тя не проговаря в продължение на 5 години.

„От злото може да произлезе добро. През тези 5 години аз прочетох всяка книга от библиотеката за чернокожи деца. Прочетох всяка книга и от библиотеката за бели деца. Запомних написаното от Джеймс Уелдън Джонсън, Едгар Алън По, Мопасан, Балзак, Киплинг… Това беше резултата от зло, изключително зло, защото изнасилването на млад човек го прави циник. А няма нищо по-трагично от млад човек, който е циник, защото това означава, че освен, че не знае нищо, той вече и не вярва в нищо. В моя случай – аз бях спасена от мълчанието. В човешките разочарования и триумфи аз намерих сили и изплувах.
Нуждаем се от куража всеки ден, за да се развиваме, да сме силни – като християни, евреи, мюсюлмани, като човешки същества, които мислят, смеят се, обичат. Мисля, че куражът да се изправиш срещу злото и да го пречупиш в нещо, което е приложимо за нашата еволюция, като индивидуалности и като общество, е вълнуващо и заслужава почит“.

Повече можете да прочетете в книгата „Conversations with Maya Angelou“ от Джефри М. Елиът.

Мая Анджелоу е известна американска писателка и борец за гражданските свободи. Родена е през 1928 г. Публикувала е 6 автобиографии, 5 книги с есета, както и поезия, пиеси, сценарии за филми. Първата й автобиография „I Know Why the Caged Bird Sings” е публикувана  през 1969 г. С нея печели респекта на литературните критици. Последната – „A Song Flung Up to Heaven”, е от 2002 г. Работила е в организации за защита на правата на чернокожите заедно с Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …