Начало / Любопитно / Лебедова песен (8 автори, които стават известни с единствения си роман)

Лебедова песен (8 автори, които стават известни с единствения си роман)

Появата на един бестселър обикновено е началото на дълга и успешна кариера за някои автори. За други обаче първата книга, пожънала успех, се оказва и тяхната лебедова песен. Дали се дължи на авторски блокаж, или на непредвидени обстоятелства, но някои литературни звезди остават само с един роман, който им носи славата през годините и никога не публикуват втори. Сайтът wallstcheatsheet.com ни напомня 8 от най-популярните автори, покорили четящите хора с единствения си роман.

Ето ги и тях:

„Мемоарите на една гейша“ от Артър Голдън

Голдън посвещава цели шест години в проучвания и писане на хита си, който е публикуван през 1997 г. Книгата разказва за живота на Саюри, която е продадена като слугиня на 9-годишна възраст. Още с появата си на пазара романът се превръща в тотален хит, остава две години в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. „Мемоарите на една гейша“ са продадени в тираж от над 4 милиона.В интервю за СNN малко след излизането й, авторът признава, че вече работи по нов сюжет.

„Да, пиша нещо, което няма нищо общо с Япония. Вече написах книгата, която исках за Страната на изгряващото слънце. Новият ми сюжет е за нещо тук, в САЩ“, казва Голдън. Нов негов роман така и не излиза, но „Мемоарите на една гейша“ остава признат хит, чиято слава се възобнови с филмирането й.

„Спасителят в ръжта“ от Дж. Д. Селинджър

Селинджър написва своя шедьовър през 1951 г. и се превръща в истинска знаменитост. „Спасителят в ръжта“, разкриващ терзанията на порастващия герой Холдън Колфийлд, е продаедна в над 60 милиона екземпляра. Но докато много писатели ще се гмурнат в славата и ще продължат по пътя на хитовете, Селинджър открива, че известността не му понася. След „Спасителят в ръжта“ той не написва друг роман, макар че разказите му носят още популярност и са много добре приети. За последно публикува нещо ново през 1965 г.. През 1980 г. дава последното си интервю. Живее в изолация до смъртта си.

„Брулени хълмове“ от Емили Бронте

Публикуван през 1847 г. „Брулени хълмове“ на Емили Бронте днес се смята за класика в световната литература. Романът все още предизвиква дискусии и критики. „Някои читатели все още я смятат за дива, объркваща и депресираща книга. Дори я наричат неморална“, пише за нея в сайта на издателство „Пенгуин“. Въпреки всичко „Брулени хълмове“ остава през годините като една от любимите книги на англичаните, а през миналата година „Гардиън“ я нареди на 13-то място в списъка си на 100-те най-добри книги в историята. След „Брулени хълмове“ Емили Бронте не написва друг роман, а се отдава на поезията.

„Да убиеш присмехулник“ от Харпър Лий

Шедьовърът на Харпър Ли се базира на спомените от детството й, като нищи много съвременни въпроси, включително расовото, класовото и половото неравенство, смелост и истината. Публикувана през 1960 г. книгата носи на авторката световно признание и наградата „Пулицър“. Преведена е на 40 езика и са продадени над 30 милиона копия.

След успеха на „Да убиеш присмехулник“ Харпър Лий продължава да пише, като става известна с есетата си, но така и не излиза с друг роман. Според „Ментал флос“ тя все пак започва нов роман със заглавие „The Long Goodbye“, но той така и не се появява на бял свят.

„Отнесени от вихъра“ от Маргарет Мичъл

Разказът на Мичъл за ерата на гражданската война в САЩ е публикуван през 1936 г. и от тогава е една от най-продаваните книги в света за всички времена. Романът носи наградата „Пулицър“ на авторката си през 1937 година, а любовта на Кларк Гейбъл и Вивиен Ли на екрана в едноименния филм от 1939 г. ги прави звезди. Веднага след излизането на книгата са продадени 176 000 копия, а до края на 1938 г. – над милион. Макар на цели 78 години, сагата на Мичъл остава предпочитана и на година се продават по повече от 75 000 книги от нея.

Мичъл обаче, по подобие на Селинджър, предпочита да стои далеч от прожекторите и дори не опитва да напише нещо друго.

„Черния красавец“ от Ана Сюел

Ана Сюел винаги е била любител на конете и защитник на животните. Това е причината през 1877 г. да напише романа си. Причината да обича толкова животните обаче е неприятна – когато е на 14 години тя получава неизлечими травми на краката по време на дъждовна буря и до края на живота си е прикована на легло без да може да се изправи или да ходи. За да се движи използвала карети, теглени от коне. „Черния красавец“ до голяма степен е автобиографична творба, от която са продадени над 50 милиона копия. Въпреки натиска от обществеността да пише още, Сюел никога не публикува нещо друго.

„The bell jar” от Силвия Плат

Силвия Плат остава известна с поезията си, но голяма слава всъщност й носи първия й и единствен роман „The bell jar”. Книгата е автобиографична и разказва за дерзанията на една млада жена. Първоначално е публикувана през 1963 г. под псевдонима Виктория Лукас. Приликата на главната героиня, която страда от ментални отклонения, със самата Плат обаче е поразителна. Истината излиза наяве едва след смъртта на авторката, която се самоубива само месец след публикуването на романа. След това „The bell jar” е продадена в над 3 милиона екземпляра и е възвеличена като английска класика.

„A Confederacy of Dunces“ от Джон Кенеди Туул

Туул така и не доживява издаването на романа си. Книгата е открита и публикувана цели 11 години след смъртта на автора си, който, по подобие на Силвия Плат, се самоубива през 1969 г. Майката на Туул случайно открива ръкописа сред нещата му и го дава за публикация. През 1981 г. авторът посмъртно е удостоен с наградата „Пулицър“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …