Начало / България / Обявен е конкурсът за есе „Едгар Стейн“ за хора с ревматични заболявания

Обявен е конкурсът за есе „Едгар Стейн“ за хора с ревматични заболявания

Обявен е конкурсът за есе „Едгар Стейн“ за 2015 г., съобщи blog.revmatologia.org. Той се провежда всяка година от Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR). Темата е: „Да контролираме живота си: как да работим с лекарите и здравните специалисти за постигане на личните си цели”. Конкурсът е насочен към хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания. За да участват в него, те трябва да опишат личния си опит и ролята на лекарите и здравните специалисти за постигането на самостоятелен и независим живот.

Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), като член на Европейската лига за борба с ревматизма, е пациентската организация, която е ангажирана да проведе конкурса в страната. Всички есета трябва да се изпращат на адрес revmatologia.org@gmail.com най-късно до 31 декември 2014 г. Есето победител от конкурса в България ще бъде изпратено за участие в международния конкурс на EULAR и ще получи парична награда от 500 лв. Победителят в международния конкурс ще получи парична награда от 2000 евро и ще има възможност да посети предстоящия конгрес на EULAR в Рим, където  да прекара 4 дни в града, като всички разходи се покриват от организаторите.

У нас над 100 000 са хората с ревматични заболявания, характеризиращи се с общо възпаление, което затруднява нормалното функциониране на имунната система. Това са хронични заболявания, към които спадат ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит и др. Възпалителните процеси причиняват  трайни увреждания на органи, които могат да доведат до сериозни усложнения и смърт. Ревматичните заболявания са хронични и водещи до инвалидизация и социална изолация. Затова според Боряна Ботева – член на Управителния съвет на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България, е много важно българското общество да е по-запознато със сериозността на проблема.

„За ревматичните заболявания за жалост не се знае много. Съществува грешното разбиране, че това са заболявания, от които страдат предимно възрастни хора, но това не е така. От ревматични заболявания страдат деца и хора в активна възраст. Затова от изключително голяма важност е ранното поставяне на диагноза, достъпът до лечение, рехабилитация, социални услуги”– сподели тя.

Повече информация, както и пълните условия за участие може да намерите в блога на ОПРЗБ: http://blog.revmatologia.org/, както и на сайта на EULAR: www.eular.org.

 „Ставни болести. Ревматизъм. Природолечение“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image00067

Екологичен библиобус радва видинските читатели

Съпровождат го песни, радост и веселие Библиотека „Михалаки Георгиев” се похвали с новата си придобивка …