Начало / Автори / Пиер-Жан дьо Беранже: Цензорът ще впримчи здраво волния човешки дух… Но смехът е с нас, нали?

Пиер-Жан дьо Беранже: Цензорът ще впримчи здраво волния човешки дух… Но смехът е с нас, нали?

Днес, 19 август, се навършват 234 години от рождението на френския поет и текстописец Пиер-Жан дьо Беранже. Бил е изключително популярен, считан е за първата суперзвезда на френската музика. Творчеството му често осмива управниците и религиозните институции. Известността му намалява в десетилетията след неговата смърт. На български са преведени творбите му „Към младите“, „Лудите“, „Цензурата“, „Маркиз дьо Караба“ и др. Беранже умира през 1857 г. Ето и няколко цитата от френския автор, публикувани в worldofquotes.com, thinkexist.com и izquotes.com.

„Добре е да решим каква е разликата между приятели и врагове, защото със сигурност някой от приятелите ще се превърне във враг, а някой враг – в приятел“.

„Душата винаги бърза към своя дом“.

„Смея се на света и светът се смее на мен“.

„Раят е отворен за всички видове сърца“.

„Макар шапките им да са много грозни, по дяволите, обичам англичаните!“.

„Славата е наметало за идните поколения, съшито от сълзите на тези, които са го носили преди това“.

„В наши дни религията се използва като двигател за политика“.

„След време край вълни успокоени, когато седнете на ласкав бряг, спомнете си плувците, уморени от бури, следващи в неспирен бяг. Нима не заслужават спомен тия, които до последния си час, в смъртен бой със страшната стихия, посочваха пристанище за вас?“

„Та кой откри Америка, кажете? Безумец, луд, навсякъде осмян! А кой създаде бог за вековете? Отново луд, на кръста прикован. И слънцето в надоблачните сфери, ако прекъсне вечния си ход, отново някой луд ще изнамери, светлик за целия човешки род“.

„Цензорът ще впримчи здраво волния човешки дух; за творците ще е глух, в спора той ще има право. Но смехът е с нас, нали? “

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …