Начало / България / Писател поиска разследване на държавните пари за кино

Писател поиска разследване на държавните пари за кино

Режисьорът и писател Людмил Тодоров призовава  в писмо новото ръководство на Министерство на културата да проведе свое разследване за нарушения в процедурата по класиране, по която Комисията за игрално кино е разпределила парите за игрални филми, или да сезира компетентни органи.

Това сподели той в предаването „Неделя 150“  на БНР. Разследване на голяма телевизия е показало как директорът на Националния филмов център (НФЦ) Георги Чолаков уговаря сделка за фирмата, която е основал преди 20 години и чието ръководство е напуснал няколко месеца, преди да оглави НФЦ. Двама кандидати от конкурса обжалват решението на Центъра във Върховния административен съд, с което блокира разпределението на парите за българско кино от тази сесия до произнасяне на съда, допълни Тодоров:

Директорът на националния филмов център ги „нахака“ в такава процедура, защото даваш жалба в Административния съд, това блокира възможността на институциите – Национален филмов център и Министерство на културата, да реагират по какъвто и да е начин, разтоварва ги от отговорност и въобще не мислиш какво ще се случи с цялото кинопроизводство,  когато тези случаи отидат в административния съд, а не се решат  веднага, както би могло. Може и с години да продължат тези дела, през което време спечелилите конкурсите нямат право да си започнат филмите. Те трябва да чакат. А юристи с опит прогнозират, че след една година, след обжалване и различни инстанции, съдът най-вероятно ще пренасочи казуса към министъра на културата, който е принципал и има всички права да анулира сесията“.

Тодоров е сценарист и режисьор на шест игрални филма, между които „Любовното лято на един льохман”, „Емигранти”, „Шивачки”. Издал е три романа, два сборника с разкази и повестта „Скептици”. „Пиша книги само в краен случай – това е голяма свобода и голям лукс”, сподели в интервю за lira.bg Тодоров.

Книги от Людмил Тодоров тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …