Начало / България / Писател поиска разследване на държавните пари за кино

Писател поиска разследване на държавните пари за кино

Режисьорът и писател Людмил Тодоров призовава  в писмо новото ръководство на Министерство на културата да проведе свое разследване за нарушения в процедурата по класиране, по която Комисията за игрално кино е разпределила парите за игрални филми, или да сезира компетентни органи.

Това сподели той в предаването „Неделя 150“  на БНР. Разследване на голяма телевизия е показало как директорът на Националния филмов център (НФЦ) Георги Чолаков уговаря сделка за фирмата, която е основал преди 20 години и чието ръководство е напуснал няколко месеца, преди да оглави НФЦ. Двама кандидати от конкурса обжалват решението на Центъра във Върховния административен съд, с което блокира разпределението на парите за българско кино от тази сесия до произнасяне на съда, допълни Тодоров:

Директорът на националния филмов център ги „нахака“ в такава процедура, защото даваш жалба в Административния съд, това блокира възможността на институциите – Национален филмов център и Министерство на културата, да реагират по какъвто и да е начин, разтоварва ги от отговорност и въобще не мислиш какво ще се случи с цялото кинопроизводство,  когато тези случаи отидат в административния съд, а не се решат  веднага, както би могло. Може и с години да продължат тези дела, през което време спечелилите конкурсите нямат право да си започнат филмите. Те трябва да чакат. А юристи с опит прогнозират, че след една година, след обжалване и различни инстанции, съдът най-вероятно ще пренасочи казуса към министъра на културата, който е принципал и има всички права да анулира сесията“.

Тодоров е сценарист и режисьор на шест игрални филма, между които „Любовното лято на един льохман”, „Емигранти”, „Шивачки”. Издал е три романа, два сборника с разкази и повестта „Скептици”. „Пиша книги само в краен случай – това е голяма свобода и голям лукс”, сподели в интервю за lira.bg Тодоров.

Книги от Людмил Тодоров тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …