Начало / Любопитно / „В безопасност ли е детето ви в интернет?“ от Памела Уитби (откъс)

„В безопасност ли е детето ви в интернет?“ от Памела Уитби (откъс)

 Как да общуваме

През последното десетилетие начините за общуване са се променили и децата ни бият по всички параграфи. Не можем да спрем хората да общуват, но можем – и трябва – да говорим с децата си за това как да общуват. Ако се опитате да контролирате какво си говорят, те ще го правят тайно зад гърба ви; но е важно да им обясните, че има рамки на отговорното поведение.

–––––––––––––

Младите хора имат полза от това, да им се покажат границите на свободното изразяване, и на тях трябва да им стане кристално ясно, че тези граници не са разтегливо понятие, а имат разумен предел.

Шейн Галахър, училищен и детски психолог

–––––––––––––

Единият от начините да засегнете темата за впечатлението, което оставя дейността им в интернет, е да започнете разговор за това как би могло да се приеме поведението им онлайн в реалния свят. Разговаряйте с тях директно и честно и чуйте, какво имат да ви кажат. Попитайте ги:

•             Биха ли искали баба им да види тяхна снимка или видеоклип, на който се вижда как са прекалили със сайдера?

•             Биха ли казали на някой непознат от улицата къде живеят?

•             Биха ли пресекли пътя, без да се огледат и в двете посоки?

•             Биха ли нарекли в лицето своя приятелка „курва“ или „пачавра“?

•             Как биха се почувствали, ако нещата се обърнат и те се окажат под прицела на жестоки и груби коментари?

 

За какво да разговаряме

В епохата на социалните медии и най-вече на мобилните социални медии, трябва да научим децата и юношите винаги да влагат здрав разум. Те трябва да бъдат съобразителни, да мислят, преди да се регистрират някъде или да публикуват твърде много информация за някого или за себе си.

Повечето рискове могат да бъдат избегнати, като се спазват няколко прости правила, които насърчават отговорното поведение. Този съвет е приложим за всяка една дейност, която детето ви би могло да извършва в интернет – от общуването в социалните мрежи до директния чат или игрите – и е особено важен за мобилния свят.

Най-необходимите условия за онлайн безопасност

•             Пази личните си данни неприкосновени – никога не давай адреса на електронната си поща, физическия си адрес или телефонния си номер на някого, на когото не вярваш напълно.

•             Никога не споделяй пароли, дори и с най-близките си приятели.

•             Редовно сменяй паролите си.

•             Използвай различни пароли за всяка услуга, която ползваш, и ги съхранявай на сигурно място.

•             Знай, че не всеки, с когото се запознаваш в интернет, е такъв, за какъвто се представя. Има хора, които се правят на по-стари или по-млади. отколкото са. Някои може да твърдят, че са знаменитости, а да не са.

–––––––––––––-

Осемгодишната ми племенница е голяма почитателка на Джъстин Бийбър. Тя изнамери в „Гугъл“ „профила на Джъстин Бийбър в ‘Мошимонстър’“ и изпрати съобщение на този човек. Когато я попитах откъде е сигурна, че това е наистина той, стана ясно, че този въпрос дори не ѝ беше минал през ума.

Мери, 39 г.

–––––––––––––-

•             Помни, че трябва да се отписваш, след като си използвал някакво устройство.

•             Не публикувай в интернет свои провокативни снимки и се съветвай с другите, преди да публикуваш тяхна снимка – ако баба ти не бива да чете или да вижда това, вероятно е най-добре да си остане само за теб.

•             Не използвай нелегални сайтове за споделяне на файлове, за да сваляш музика или филми – това е криминално деяние.

•             Никога не отваряй прикачен файл, имейл или линк, ако не си сигурен от кого е.

•             Финансовата информация (за кредитни карти, „Пейпал“ и др.) може да бъде използвана само с изрично позволение на родителите. За да добавят още едно ниво на сигурност, те трябва да се регистрират в системи за потвърждение като „Код за сигурност“ на „Мастъркард“ или „Проверено от Виза“ с парола, която само те знаят.

•             Мисли, преди да публикуваш нещо, и бъди любезен с другите, които са онлайн – златното правило е, че не бива да публикуваш нещо, което няма да ти е удобно да кажеш лично на някого или което не би искал да кажат за самия теб.

•             Мисли много, много внимателно, преди да приемеш покана за приятелство от непознати или да се срещнеш на живо с някого, с когото общуваш онлайн.

Свързани заглавия
Книга разкрива опасностите за децата в интернет

 „В безопасност ли е детето ви в интернет?“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …