Начало / Свят / Поройни дъждове удариха най-стария манастир на Атон, в който е живял патриарх Евтимий

Поройни дъждове удариха най-стария манастир на Атон, в който е живял патриарх Евтимий

Поройните дъждове не пожалиха най-стария и най-богатия манастир в Света Гора – Великата Лавра „Свети Атанасий Атонски“, където в средата на ХІV век е живял българският патриарх Евтимий, съобщи БГНЕС, позовавайки се на вестник „Етнос“. Гръцката медия е публикувала снимки, направени от монаха Теолог, от които се виждат катастрофалните щети нанесени на манастира.

Дворът е пълен с паднала мазилка и тухли. Тежки щети са нанесени и на монашеските килии. Поройните дъждове са се изсипали в момент, когато е вървяла реставрацията на манастирската библиотека, която пази 2 046 ръкописа, 165 ръкописни и 30 000 печатни книги.

Великата Лавра „Свети Атанасий Атонски“ е основана през 963 г. и е на първо място в йерархията на светогорските манастири. Тя се намира в югоизточната част на Атонския полуостров, под самия връх Атон, на шест часа път от столицата на Света Гора Карея.

Дарители на манастира са били византийските императори, българските и руските царе. Във Великата лавра е пребивавал освен патриарх Евтимий, и книжовникът Йоан. В Лаврата е живял и работил големият български композитор от Средновековието св. Йоан Кукузел.

Фото: matiastanea.gr

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …