Начало / България / Започват снимките на филм за Луи Айер – швейцарецът с „българско сърце”

Започват снимките на филм за Луи Айер – швейцарецът с „българско сърце”

30-минутен историко-документален филм ще разкаже историята на непознатия за мнозина, но заслужилият преклонението на поколения българи швейцарец  – Луи-Емил Айер. Лентата ще бъде снимана от екипа на „Българска история” – автор на филма „Забравеният герой от Родопската Шипка”.

Айер е швейцарски и български учител и общественик, автор на книгата „Pro Bulgaria; Voix Protestataire Contre Les Insinuations Calomnieuses Et L’indigne Campagne De Dénigrement Dirigées Et Entretenues Par Les Ennemis Intéressés De La Bulgarie“ (За България. Протестен глас срещу инсинуациите и скандалната клеветническа кампания, направлявана и поддържана от заинтересованите врагове на България) . Смятан е за основател на спортното движение в следосвобожденска България.

Историята на Айер в България започва в далечната 1894 година, когато 10 швейцарски учители пристигат в страната ни по покана на министъра на образованието, за да обучат български ученици на спортна дисциплина. Айер, изпъкнал сред съотечествениците си, поставя основите на спорта у нас. Какво би могло да направи един швейцарец достоен да бъде наречен българин и герой, освен един живот, отдаден на „новото му отечество”; една България, избрана от него за дом на децата му; един народ – българският,  в отношението си към който Айер влага цялата обич, невъзможна за един чужденец; и едни традиции – българските, от които се учи и ежедневно прилага в своя труд, за да възпита учениците си не просто на спортна дисциплина, а на морала на времето, в което живее светът.

Доброволен участник в три войни, в хода на които смело и гордо носи българската униформа, през Първата световна война, някъде в полетата край Дойран, Луй Айер намира смъртта си. България губи не просто един свой син, а една велика личност, която не думите, а делата обличат в слава.

Сюжетът на филма, издава режисьорът на лентата Мартин Стаматов, ще бъде изграден от множество архивни кадри, документи, разкази на съвременни специалисти и което е най-вълнуващо и различаващо филмовата продукция на „Българска история” от правените до сега за Луи Айер, ще бъдат заснети и включени исторически възстановки с десетки статисти. „Всяка от сцените ще пресъздава ключов момент от живота на Айер. Целта ни е да представим всичко по възможно най-интересен и съответстващ на историческата действителност начин”, добавя Стаматов.

В средата на месец август част от екипа на „Българска история” ще осъществи пътуване до град Вьове, Швейцария – родното място на Луи Айер. Уредена е и среща с един от внуците на героя, носещ неговото име – Луи Айер младши. Снимачни дейности са предвидени още в Русе, Лом, Силистра, София, Кокаляне, Сливен и др.

Наесен екипът ще посети по-големите градове из страната, както и тези, в които героят е бил отведен от делото си. Там ще се осъществят прожекции на филма и дискусии със зрителите.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …