На фокус
Начало / България / Започват снимките на филм за Луи Айер – швейцарецът с „българско сърце”

Започват снимките на филм за Луи Айер – швейцарецът с „българско сърце”

30-минутен историко-документален филм ще разкаже историята на непознатия за мнозина, но заслужилият преклонението на поколения българи швейцарец  – Луи-Емил Айер. Лентата ще бъде снимана от екипа на „Българска история” – автор на филма „Забравеният герой от Родопската Шипка”.

Айер е швейцарски и български учител и общественик, автор на книгата „Pro Bulgaria; Voix Protestataire Contre Les Insinuations Calomnieuses Et L’indigne Campagne De Dénigrement Dirigées Et Entretenues Par Les Ennemis Intéressés De La Bulgarie“ (За България. Протестен глас срещу инсинуациите и скандалната клеветническа кампания, направлявана и поддържана от заинтересованите врагове на България) . Смятан е за основател на спортното движение в следосвобожденска България.

Историята на Айер в България започва в далечната 1894 година, когато 10 швейцарски учители пристигат в страната ни по покана на министъра на образованието, за да обучат български ученици на спортна дисциплина. Айер, изпъкнал сред съотечествениците си, поставя основите на спорта у нас. Какво би могло да направи един швейцарец достоен да бъде наречен българин и герой, освен един живот, отдаден на „новото му отечество”; една България, избрана от него за дом на децата му; един народ – българският,  в отношението си към който Айер влага цялата обич, невъзможна за един чужденец; и едни традиции – българските, от които се учи и ежедневно прилага в своя труд, за да възпита учениците си не просто на спортна дисциплина, а на морала на времето, в което живее светът.

Доброволен участник в три войни, в хода на които смело и гордо носи българската униформа, през Първата световна война, някъде в полетата край Дойран, Луй Айер намира смъртта си. България губи не просто един свой син, а една велика личност, която не думите, а делата обличат в слава.

Сюжетът на филма, издава режисьорът на лентата Мартин Стаматов, ще бъде изграден от множество архивни кадри, документи, разкази на съвременни специалисти и което е най-вълнуващо и различаващо филмовата продукция на „Българска история” от правените до сега за Луи Айер, ще бъдат заснети и включени исторически възстановки с десетки статисти. „Всяка от сцените ще пресъздава ключов момент от живота на Айер. Целта ни е да представим всичко по възможно най-интересен и съответстващ на историческата действителност начин”, добавя Стаматов.

В средата на месец август част от екипа на „Българска история” ще осъществи пътуване до град Вьове, Швейцария – родното място на Луи Айер. Уредена е и среща с един от внуците на героя, носещ неговото име – Луи Айер младши. Снимачни дейности са предвидени още в Русе, Лом, Силистра, София, Кокаляне, Сливен и др.

Наесен екипът ще посети по-големите градове из страната, както и тези, в които героят е бил отведен от делото си. Там ще се осъществят прожекции на филма и дискусии със зрителите.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …