Начало / България / Българско участие на „Салона на книгата” в Париж

Българско участие на „Салона на книгата” в Париж

Две книги на д-р Вера Китова – член кореспондент на групата на лекарите писатели на Франция, са били представени на тазгодишното издание на „Салона на книгата” в Париж, съобщи БНР. Това са „Страници на един посланик в бяло“, посветена на дългогодишната й работа в Алжир, и стихосбирката й „В страната на жасмина“, влязла в съкровищницата на тунизийската литература. Д-р Китова работи в Първа градска болница в София.

 „Салонът на книгата” се е провел в легендарното кафене „Прокоп”. То е открито през далечната 1686 г. от Франческо Колтели. Кафенето станало известно под това име, защото собственикът сицилианец взел името на скандалния византийски историк Прокопий. “Прокоп” се превърнал в територия на силния пол. Три години след като за първи път Франческо сервирал първите чаши турско кафе, срещу салона му била издигната сградата на “Комеди Франсез”. Затова и до днес в Латинския квартал кафенето “Прокоп” се нарича театралното кафене.

Още от 1702 г. кафенето се превърнало в място за срещи на целия европейски и световен интелектуален елит. Тук била щаб квартирата на всички енциклопедисти. Дидро, Монтескьо, Русо, Волтер редовно пиели кафето си и обсъждали световните дела. “Прокоп” било любимо място и за американските посланици на задокеанската революция Бенджамин Франклин, Пол Джоунс и Томас Джеферсън.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …