Начало / България / Излиза ново издание на „Непосилната лекота на битието“

Излиза ново издание на „Непосилната лекота на битието“

„Непосилната лекота на битието“ – най-известната книга на Милан Кундера, ще бъде преиздадена, съобщи издателство „Колибри“. Романът ще е в книжарниците от 11 август. Последното издание на съвременната класика е от 2000 г.

Кундера пише романа през 1982 г., но е публикуван две години по-късно във Франция. През 1985 г. чешката издателска къща „68 издатели“, базирана в Торонто, Канада, отпечатва „Непосилната лекота на битието“ на чешки. За втори път книгата е издадена на чешки през 2006 г., но вече в Бърно. Романът е фокусиран върху събития в Прага през 1968 г.

„Наскоро се улових, че изпитвам невероятно чувство. Прелиствах  книга за Хитлер и някои от снимките ме трогнаха, защото ме накараха  да си спомня детството. Моето детство съвпадна с войната, част от близките ми загинаха в Хитлеровите концлагери; но какво бе тяхната смърт пред факта, че снимките на Хитлер ми припомниха един безвъзвратно отишъл си епизод от моя живот?Това примиряване с Хитлер разкрива дълбоката нравствена извратеност на света, който се гради върху принципната невъзможност  за завръщане. В този свят всичко е предварително простено, следователно цинично позволено“, пише Кундера.

Той е един от най-популярните чешки писатели за всички времена, макар че през 1975 г. емигрира и от тогава живее със съпругата си Вера във Франция. През 1981 г. получава френско гражданство и настоява, че е „френски писател, чиито творби трябва да се изучават в часовете по френска литература и да са в секциите с такава в книжарниците“. Въпреки това много от книгите му са по-скоро спомени за комунистическия режим в Чехословакия. Кундера няколко пъти е номиниран за Нобелова награда за литература, но така и не я печели досега.

Свързани заглавия

„Смешни любови“ от Милан Кундера (откъс)

Десетки почитатели на Кундера четоха книгите му пред Народния театър

Милан Кундера: Любовта или е безумна, или не е любов

Отбелязват 85-тата годишнина от рождението на Кундера с флашмоб

Книги от Кундера тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …