Начало / България / Почина философът Кирил Василев

Почина философът Кирил Василев

Почина академик Кирил Василев, съобщи БАН на сайта си. Той е познат на българската общественост като един от най-известните наши философи, историци и интелектуалци.

„В продължение на половин век той беше между най-ярките университетски преподаватели, ръководител на катедра Философия в Софийския университет, подготвил и възпитал хиляди студенти от много поколения у нас. Той постави основите на емпиричната социология в нашата страна. В периода 1972 -1980 г. е председател на научния съвет на Института за младежта, едно от основните звена, което осъществява емпиричните изследвания у нас.
Много поколения студенти са учили от неговия „Увод към философия на историята“, а монументалният му труд „Любовта“ внесе нов поглед във вижданията за тази вечна тема и не случайно получи огромно признание у нас и в чужбина.
Със смъртта на академик Кирил Василев академичната общност загуби един учен-философ със смела гражданска позиция”, се казва в съобщението, подписано от Събранието на академиците и член кореспондентите при БАН.

Кирил Василев е роден на 23 май 1918 г. в село Турян, Смолянско. През 1932 г. влиза в РМС, а през 1938 г. в БРП. Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. След 9 септември 1944 г. завършва философия в Софийския университет. Остава в университета на преподавателска работа. Чете лекции по исторически материализъм. Ръководител на катедра „Диалектически и исторически материализъм“ (дн. „Философия“). Професор от 1963 г. Академик на БАН от 1989 г.Най-популярният му труд, „За любовта“, е преведен и издаден на руски и китайски език. Автор на „Увод към философия на историята” (1961) и „Красноречието” (1989).
Негов син е политикът и философ Николай Василев (1946 – 2014).

Книги от Кирил Василев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …