Начало / България / Робърт Бовал търси древна цивилизация в Източните Родопи

Робърт Бовал търси древна цивилизация в Източните Родопи

Известният белгийски писател и археоастроном Робърт Бовал пристигна в България, за да снима документален филм в търсене на следи от цивилизацията, населявала Източните Родопи преди траките. В експедицията, финансирана от фондациите „Дънди Прешъс“ и Credo Bonum, участват проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи, съобщи „Дневник”.

Бовал е автор на няколко сензационни книги. Заедно с Греъм Хенкок написаха „Талисман: Свещени градове, свещена тайна“. Най-известните му бестселър са „Загадката Орион“, „Пазителят на сътворението“, „Египетският код“, „Талисман“. Бовал става световноизвестен с революционната си теория за връзката между пирамидите в Гиза и трите звезди на съзвез дието Орион. Неговата теория даде тласък на успешното прилагане на археоастрономията в датирането на праисторически обекти и разкри подробности за изумителните астрономически познания на техните строители. Би Би Си, National Geographic, Discovery Channel, History Channel, CNN и RAI 1 заснемат научнопопулярни поредици, свързани с неговите открития. Документалният филм, който ще се снима сега, е с работно заглавие „По следите на древните“.

Миналата година Бовал е бил за няколко дни в България и е посетил праисторически обекти, които са събудили интереса му. Той изказва предположение, че българските светилища може да са по-древни от египетските. Сега белгиецът е на проучвателна обиколка в района на праисторическите светилища на Белинташ, Татул и Харман Кая.

Новината за мисията на Бовал предизвика българските археолози.

„Няма как да говорим за живот и древна цивилизация отпреди 8 или 9000 години. За подобно твърдение няма никакви научни доказателства“, каза проф. Николай Овчаров, цитиран от news7.bg.  „Ако това е художествена литература и се каже, че пишат художествена литература, нямам нищо против. В края на крайщата, когато говорим за наука, археологията си има своите закони, има своите правила. Говорят за скални изсичания в Източните Родопи отпреди 8000 – 9000 години, но това просто е невъзможно. Нашите наблюдения, 15-годишни, на Перперикон и Татул ни дават много ясна хронология. Животът по тези места започва в самия финал на каменно-медната епоха. Това е края на V, началото на IV хилядолетие“.

Книги от Робърт Бовал тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …