Начало / България / Робърт Бовал търси древна цивилизация в Източните Родопи

Робърт Бовал търси древна цивилизация в Източните Родопи

Известният белгийски писател и археоастроном Робърт Бовал пристигна в България, за да снима документален филм в търсене на следи от цивилизацията, населявала Източните Родопи преди траките. В експедицията, финансирана от фондациите „Дънди Прешъс“ и Credo Bonum, участват проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи, съобщи „Дневник”.

Бовал е автор на няколко сензационни книги. Заедно с Греъм Хенкок написаха „Талисман: Свещени градове, свещена тайна“. Най-известните му бестселър са „Загадката Орион“, „Пазителят на сътворението“, „Египетският код“, „Талисман“. Бовал става световноизвестен с революционната си теория за връзката между пирамидите в Гиза и трите звезди на съзвез дието Орион. Неговата теория даде тласък на успешното прилагане на археоастрономията в датирането на праисторически обекти и разкри подробности за изумителните астрономически познания на техните строители. Би Би Си, National Geographic, Discovery Channel, History Channel, CNN и RAI 1 заснемат научнопопулярни поредици, свързани с неговите открития. Документалният филм, който ще се снима сега, е с работно заглавие „По следите на древните“.

Миналата година Бовал е бил за няколко дни в България и е посетил праисторически обекти, които са събудили интереса му. Той изказва предположение, че българските светилища може да са по-древни от египетските. Сега белгиецът е на проучвателна обиколка в района на праисторическите светилища на Белинташ, Татул и Харман Кая.

Новината за мисията на Бовал предизвика българските археолози.

„Няма как да говорим за живот и древна цивилизация отпреди 8 или 9000 години. За подобно твърдение няма никакви научни доказателства“, каза проф. Николай Овчаров, цитиран от news7.bg.  „Ако това е художествена литература и се каже, че пишат художествена литература, нямам нищо против. В края на крайщата, когато говорим за наука, археологията си има своите закони, има своите правила. Говорят за скални изсичания в Източните Родопи отпреди 8000 – 9000 години, но това просто е невъзможно. Нашите наблюдения, 15-годишни, на Перперикон и Татул ни дават много ясна хронология. Животът по тези места започва в самия финал на каменно-медната епоха. Това е края на V, началото на IV хилядолетие“.

Книги от Робърт Бовал тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …