Начало / Любопитно / Книги за радост и тъга

Книги за радост и тъга

Лятото тази година сякаш е полудяло и страдащо от раздвоение на личността – дъждове и пек се редуват както бялото и черно в живота и шаха. В тези времена на смях и на тъга lira .bg ви предлага книги от двата полюса на настроенията. Която от тях да изберете в унисон с променящите се условия навън, няма да сгрешите.

6 книги, които ни накараха да се смеем:

1.    Бриджет Джоунс: Луда по онова момче от Хелън Филдинг
Бриджет Джоунс е може би най-смешният персонаж в чиклит жанра в последните години. Дори и прехвърлила 40-те, самотна вдовица, майка на две деца, дори… с въшки, непохватната чаровна англичанка ще ви накара да се засмеете и да погледнете по-весело и леко на уморяващото всекидневие.

2.    Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна от Юнас Юнасон
Забавен, остроумен, наситен с ирония и чар роман, истинско откритие не само за любителите на скандинавската литература. „Достоен за филм на Уди Алън, за перото на Кърт Вонегът или Арто Паасилина, романът ще ви накара да се превивате от смях.“

3.    Български работи от Иво Сиромахов
Да се смеем ли, да плачем ли? Сценаристът и писател Иво Сиромахов отново напипва грубо пулса на съвремието. Резултатът е този сборник, за който искрено се надяваме да НЕ се превърне в история на народопсихологията ни.

4.    Търговецът на оръжие от Хю Лори
Хю Лори може да играе във  филми. Хю Лори напълни НДК с над 4000 души и показа, че може да пее. Е, ние пък от известно време знаем, че Хю Лори може и да пише. Със същия сдържан, саркастичен хумор, на който не можем да се наситим у героя му в „Д-р Хаус“, с очарователното влияние на най-големия майстор – Реймънд Чандлър. Ако не вярвате, „Търговецът на оръжие“ ще ви убеди в това.

5.    Тиктак от О‘Хенри
„О‘Хенри те разплаква и в следващия момент те съсипва от смях. Но не го наричайте хуморист, защото талантът му не се изчерпва с това. Той е надарен с върховния дар на разказвач, с таланта на майстор едновременно на трагедията и на бурлеската, на комедията и на романтиката; притежава умението да проникне в тайнствата на обикновения живот и на чара на кухненското всекидневие; благословен е от нежното умение да ги съчетае със свръхестественото“, казва А. Синтджон Адкок. Нямаме какво да добавим, освен да препоръчаме новата порция неиздавани досега у нас, разкази.

6.    Дванайсетте стола от Илф и Петров
Абсолютната класика на Илф и Петров се появи съвсем наскоро отново на българския книжен пазар. Но колкото и издания да има, тази книга никога не омръзва.

6 книги, които ни накараха да плачем

1.    Мостовете на Медисън от Робърт Джеймс Уолър
Една от най-трогателните и сърцераздирателни любовни истории в съвременната литература, а след това – и кино.
Дълг или любов… Кой ли не се е изправял пред подобен избор?

2.    Вината в нашите звезди от Джон Грийн
Колкото и да е категоризирана като тийнейджърска литература, безспорният хит на Джон Грийн разказва една история, която ще затрогне представителите на всички възрасти. Борбата с рака е актуална за всички. А човещината в книгата на Грийн няма да остави никого без сълзи в очите.

3.    Океанът в края на пътя от Нийл Геймън
Затрогващ разказ, който е еднакво мил, тъжен и кошмарен. Геймън показва, че е много повече от писател-фантаст. Не случайно книгата изпреварва в повечето класации досега другия хит на годината в жанра – „Доктор Сън“ на Стивън Кинг.

4.    Предимствата да бъдеш аутсайдер от Стивън Чбоски
Още една книга, която неизменно напоследък присъства в тийн класациите, но може да даде повод за размисъл на представители на всички възрасти. Какво се случва по време на съзряването? Каква е нашата отговорност спрямо децата и това, в което те ще се превърнат? Много въпроси, малко отговори и много, много тъга има в тази книга.

5.    Кривата на щастието: за спорта, Вселената и всичко останало от Иво Иванов
В последно време много се каза и изписа за човещината в историите на Иво Иванов. И пак е недостатъчно. Болка, надежда и сила има в тези кратки разкази. Ако не вярвате – прочетете ги!

6.    А планините ехтяха от Халед Хосейни
Роман, наситен с толкова много тъга, малко примиреност, но и много, много красота. Роман, който може да те накара да се замислиш за същността на собственото си съществуване на този свят, в който всички сме само малки излъскани стъкълца от един голям калейдоскоп.

 

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …