Начало / България / Представят „Каравелов и Левски – истинският прочит” на литературния салон в Карлово

Представят „Каравелов и Левски – истинският прочит” на литературния салон в Карлово

Нова книга за Васил Левски написа проф. Иван Стоянов – председател на фондация „Васил Левски“. „Каравелов и Левски – истинският прочит” ще бъде представена на провеждащия се днес литературен салон в Карлово.

Книгата е посветена на няколко годишнини – 180 години от рождението на Любен Каравелов, 135 години от неговата смърт, 145 години от излизането на вестник „Свобода” и 145 години от създаването на БРЦК в Букурещ, за което създаване еднакви заслуги и Каравелов, и Левски. Чрез изданието историкът се опитва да сближи образите на Левски и Каравелов

„Много дълго време в българската историческа наука двамата се противопоставяха. Единият бил буржоазен либерал, колеблив, нерешителен, получаващ въздействие от Сърбия и от Русия, а другият бил истински революционер – демократ. Сещате се кой е определен по този начин и кой по другия начин. Всъщност, когато се проследи живота на двамата големи на българското Възраждане, се вижда, че отношенията между тях са еталон, който ако се приеме днес от хората, които се занимават с бъднините на България, сигурно няма да достигнем до тези ужасяващи ситуации, в които се намира днес държавата ни”, заяви за „Фокус“ Стоянов.

Свързани заглавия

Грозни сцени прекратиха премиерата на книгата „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …