Начало / България / Аксиния Михайлова е номинирана за наградата „Аполинер”

Аксиния Михайлова е номинирана за наградата „Аполинер”

Поетесата Аксиния Михайлова е номинирана за френската литературна награда „Аполинер”, съобщи БНР, като се позова на фейсбук страницата на издателство „Галимар”. Наскоро същото издателство е пуснало в Бялата си колекция (Сollection blanche) поетичната книга на Михайлова „Небе за изгубване”.

Аксиния Михайлова e автор е на шест поетични книги: „Тревите на съня” (1994), „Луна в празен вагон” (2004), „Три сезона” (2005), „Най-ниската част на небето” (2008). „Разкопчаване на тялото” (2011), два пъти е номинирана за наградата „Иван Николов”, удостоена с националните литературни награди „Христо Фотев” и „Милош Зяпков” през 2012 г. Има две публикувани книги с избрани стихотворения на словашки и арабски език: „Опитомяване” (Krotenie, Edicia Viachlasne LIC, Братислава (2006) и „В очакване на вятъра” /Нова култура, Кайро (2013).

Нейни стихове са печатани в различни литературни списания, вестници и антологии в България и чужбина. Публикувани са в Канада, САЩ, Франция, Белгия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватска, Македония, Литва, Латвия, Турция, Египет, Япония, Китай.

Работила е като редактор и преводач в издателство „Парадокс“. Един от основателите на списание „Ах, Мария“. На български език в неин превод са се появили текстове от Жан Жьоне, Пиер Буржад, Тахар Бен Джелун, Жан-Клод Вилен, Едмон Жабес, Лионел Рей, Жан Оризе, Рьоне Шар, Андре Брьотон, Бенжамен Пере, Луи Арагон, Пол Елюар, Робер Деснос, Владас Бразюнас и др.

Членува в Българския хайку-клуб от 2001 г. През 2002 г. участва в учредяването на поетическото движение „Cap à l’Est“ („Предмостие на Изток“) в Будмерице, Словакия, обединяващо френскоeзични поети от Централна и Източна Европа, и става представител на движението за България.Член е на българския ПЕН-клуб, Сдружението на българските писатели и Световната хайку асоциация.

Книги от Аксиния Михайлова тук

Книги от Гийом Аполинер тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …