Начало / България / Аксиния Михайлова е номинирана за наградата „Аполинер”

Аксиния Михайлова е номинирана за наградата „Аполинер”

Поетесата Аксиния Михайлова е номинирана за френската литературна награда „Аполинер”, съобщи БНР, като се позова на фейсбук страницата на издателство „Галимар”. Наскоро същото издателство е пуснало в Бялата си колекция (Сollection blanche) поетичната книга на Михайлова „Небе за изгубване”.

Аксиния Михайлова e автор е на шест поетични книги: „Тревите на съня” (1994), „Луна в празен вагон” (2004), „Три сезона” (2005), „Най-ниската част на небето” (2008). „Разкопчаване на тялото” (2011), два пъти е номинирана за наградата „Иван Николов”, удостоена с националните литературни награди „Христо Фотев” и „Милош Зяпков” през 2012 г. Има две публикувани книги с избрани стихотворения на словашки и арабски език: „Опитомяване” (Krotenie, Edicia Viachlasne LIC, Братислава (2006) и „В очакване на вятъра” /Нова култура, Кайро (2013).

Нейни стихове са печатани в различни литературни списания, вестници и антологии в България и чужбина. Публикувани са в Канада, САЩ, Франция, Белгия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватска, Македония, Литва, Латвия, Турция, Египет, Япония, Китай.

Работила е като редактор и преводач в издателство „Парадокс“. Един от основателите на списание „Ах, Мария“. На български език в неин превод са се появили текстове от Жан Жьоне, Пиер Буржад, Тахар Бен Джелун, Жан-Клод Вилен, Едмон Жабес, Лионел Рей, Жан Оризе, Рьоне Шар, Андре Брьотон, Бенжамен Пере, Луи Арагон, Пол Елюар, Робер Деснос, Владас Бразюнас и др.

Членува в Българския хайку-клуб от 2001 г. През 2002 г. участва в учредяването на поетическото движение „Cap à l’Est“ („Предмостие на Изток“) в Будмерице, Словакия, обединяващо френскоeзични поети от Централна и Източна Европа, и става представител на движението за България.Член е на българския ПЕН-клуб, Сдружението на българските писатели и Световната хайку асоциация.

Книги от Аксиния Михайлова тук

Книги от Гийом Аполинер тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …