Начало / Любопитно / „Fama crescit eundo“, или 8 книги за слуховете и манипулацията

„Fama crescit eundo“, или 8 книги за слуховете и манипулацията

Преди векове мъдрецът Вергилий казва „Fama crescit eundo“ или  „Мълвата расте вървейки“. С днешното развитие на технологиите и комуникациите движението на слуховете вече е толкова бързо, че времето за реакция и предпазване от пагубните действия на манипулатори и злонамерени слухове е сведено до минимум. Lira.bg подбра 8 заглавия, които дават в дълбочина най-голяма яснота как действат слуховете и манипулациите.

1.    „Слуховете, които работят за вас“ от Сергей Беззупцев
Често слуховете работят по-ефективно от всяка реклама. Познавайки механизмите на тяхното възникване, можете без усилие да предугадите негативните им ефекти. Тази книга ще ви даде мощно оръжие за оказване на въздействие върху околните и ще ви позволи да постигнете успех във всяка сфера на дейност. От нея можете да научите не само как възникват, изкривяват и се разпространяват, но и как да се защитавате от тях.

2.    „Психология на тълпите“ от Густав Льо Бон
„Тълпата е стадо, което не би могло да мине без господар.  Действието на тълпите е едничката сила, която нищо не заплашва и чийто престиж расте непрекъснато“, казва Льо Бон в далечната 1895 г. Този принцип е толкова основен и значим и днес, повече от век по-късно. А познавайки психологията на тълпите, можеш и да ги манипулираш, нали така?

3.    „Манипулирайте, но правилно“ на Йозеф Киршнер
„Медиите са носители на манипулативните импулси на неколцина към масите… Онова, което приемаме безкритично и следваме доверчиво, ще ни въздейства в полза на неколцината. Онова, което проверяваме критично в неговите закономерности и намерения, ще употребим за себе си доколкото ни е необходимо“, казва австрийският журналист в книгата си. Това е първата му книга, а с излизането й критиците го нареждат до класици в жанра като Дейл Карнеги и Наполеон Хил.

4.    „Манипулации в комуникацията“ от Венцеслав Бондиков
„В много случаи манипулацията е единственият възможен изход в дадена ситуация и в този смисъл тя може да се окаже средство за нашето оцеляване. Тя е част от нашето битие, от нашето ежедневие и не би било пресилено да се твърди, че тя е станала част от нашата човешка природа, нашето „второ аз“. Нещо, без което не можем, нещо, с което сме свикнали, нещо, което използваме, но не искаме да го признаем даже пред себе си. Но крайно време е да погледнем истината в очите…“, казва Бондиков, който е един от най-утвърдените и уважавани преподаватели във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“.

5.    „Скрити манипулации. Забранената революция“ от Марко Пицути
Последната книга на хитовия автор на книги за конспирации Марко Пицути разследва точно причините и начините за манипулиране на масите и обществото. „Когато хората все по-трудно успяват да „избутат” финансово месеца до края, започват да си задават въпроси и да се пробужда съмнение към мощните оръжия за масово отвличане на внимание – медийната машина за дезинформация, чиято жертва са. Поради тази причина икономисти, политици, държавни глави и дори Ватикана „натискат педала на газта” върху предполагаемата „необходимост” за създаване на Нов Световен Ред“, казва за книгата си авторът.

6.    „Кратко ръководство по манипулация в услуга на почтените хора“ от Жан-Леон Бовоа и Робер-Венсан Жул
Още едноо много полезно издание, което ще ви помогне да се справите с манипулациите около вас. Социопсихолозите Жан-Леон Бовоа и Робер-Венсан Жул са сметнали, че е редно почтените хора да са наясно с манипулирането, за да могат да го използват за почтени цели, но и за да могат да се предпазят, ако станат обект на непочтени намерения. Техниките на подадената топка, на открехнатата врата, на затръшнатата врата, на предизвиканото неудобство, на коварното напомняне ще ви помогнат по-лесно да накарате другия да направи това, което вие желаете.

7.    „Бащата на манипулацията“ от Лари Тай
Това е първата биография на създателя на модерната професия ПР – Едуард Л. Бернайс – създателят техниките на модерната пропаганда. След 1920 г. Бърнайс  успява да обедини в едно теориите на масовата психология и схемите за корпоративно и политическо привличане на вниманието. Сред клиентите му  са компаниите „Проктър & Генбъл“, „Американ табако“ и „Картие“, певецът Енрико Карузо, руският балет на Дягилев, държавите Израел и Литва, американските президенти Хърбърт Хувър и Калвин Кулидж и много други известни личности, компании, политици и държави.

8.    „Скрито убеждаване/ Психология на манипулацията“ от Кевин Хогън, Джеймс Спийкмън
Може би най-универсалното и пълно ръководство по убеждаване, публична комуникация, манипулиране и създаване и боравене със слухове. Кевин Хоган е ескперт за BBC, Cosmopolitan, Playboy и Maxim по невербални комуникации и влияние върху подсъзнанието. Като корпоративен лектор води тренинги по убеждаване, влияние, език на тялото, емоционална интелигентност, комуникация и мотивация на мениджъри от Boeing, Microsoft, Starbucks и др.  Джеймс Спийкман е професионален лектор и президент на Speakmann & Associates LLC – компания, която споделя силата на убеждението с хора, занимаващи се с продажби, както и с всички останали, чиито кариери зависят от силата им да убеждават.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …