На фокус
Начало / България / Представят избрани творби на Александър Томов в „Хеликон-България“

Представят избрани творби на Александър Томов в „Хеликон-България“

Сборникът „Избрано“ на Александър Томов ще бъде представен на 27 юни от 18,30 ч в столичната книжарница „Хеликон-България“. Томчето е дело на ИК „Милениум“.

Александър Томов е роден в град София през знаковата 1944 година. През 1972г. завършва българска филология в СУ „Св.Климент Охридски”. Работи като журналист в Радио София, като кинодраматург в Студия за игрални филми „Бояна”, а от 1997г. до 2001г. е председател на СЕМ. По негови сценарии са създадени 12 филма, участвали на международни фестивали в Берлин и Москва. Вече повече от три десетилетия Александър Томов заема важно място в литературния живот на страната. Стилът му е ярък и неповторим, а творчеството му е удостоено с множество награди. Автор е на над 20 книги: поезия, белетристика и публицистика, които са превеждани на английски, немски, руски, испански, полски, чешки, унгарски, словашки и литовски език. През последните години той нашумя с трилогиите: „Корупция“, „Новобогаташи“, „Арсения“, „Четвъртата власт“.

„Избрано“ се издава по случай 60-годишнината на големия български писател и е съставен от по-кратки негови творби – стихове, разкази и повести, публицистика. По творби публикувани в този том са заснети едни от най-хубавите български филми от 70-те и 80-те години: „Елегия“, „Романтична история“, „Маргарит и Маргарита“, „Смъртта може да почака“, „Характеристика“, „Мечтатели“.

„Александър Томов / Избрано“ тук

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …