Начало / Свят / Реймънд Чандлър и Боб Кейн ще бъдат почетени на Алеята на славата

Реймънд Чандлър и Боб Кейн ще бъдат почетени на Алеята на славата

Ненадминатият писател в криминалния жанр Реймънд Чандлър и авторът на комикси Боб Кейн, един от създателите на Батман, ще се сдобият посмъртно с паметни плочи на Алеята на славата в Холивуд, съобщи „Ройтерс”. Там от 1960 г. насам биват почитани най-влиятелните фигури в киноиндустрията. Над 2500 души вече имат свои плочи там.

Реймънд Чандлър (1888-1959) е роден в Чикаго, но през 1907 г. получава британско гражданство. В Европа работи като журналист и започва да публикува стихове. Връща се в САЩ през 1912 г. и учи за счетоводител. През 1917 г. се записва в канадската армия и воюва във Франция. След примирието се премества в Лос Анжелис. През 1932 г. вече е вицепрезидент на петролна компания, но губи добре платената си работа поради алкохолизъм. За да се издържа, започва да пише проза. Книгите му са приети с възторг от читателите заради неподражаемия им стил и неустоимия герой – детективът Филип Марлоу. Писателят сам написва сценариите за някои от тях, които биват заснети от Холивуд.

Боб Кейн (1915-1998) е американски художник и писател на комикси, който се прославя със създаването на супергероя на ДиСи Комикс – Батман.

Книги от Чандлър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Петър Стоянович: „Галеници сме на битие, което все по-малко оплождаме с духовност“

Безмилостната ирония е противоотрова срещу героизацията, казва още той Спомените на проф. Петър Стоянович са …