Начало / България / Антон Дончев взе наградата „Христо Г. Данов” за цялостен принос

Антон Дончев взе наградата „Христо Г. Данов” за цялостен принос

Писателят Антон Дончев бе удостоен с наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос, съобщи  БГНЕС. Тя беше връчена в няколко категории в петък в Пловдив. Отличието се дава от министерството на културата за принос в книжовната култура.

При получаването на наградата авторът на „Време разделно” каза:

„Да си спомним името на този, на чието име е наградата – Христо Г. Данов. Преди 150 години този човек избира един път, който в края на краищата ни довежда нас, всички които сме тук под небето на Пловдив. Защото, ако не бяха хора като него, сега щяхме да честваме гръцки, турски и аз не знам още какви писатели. Изборът му не е бил лек. Времето е било много по-страшно от нашето сегашно, колкото и да плачем. Какъв е неговият избор? Всички гледаме, че слънцето се върти около земята. Галилей казва – не е вярно. Земята се върти около слънцето.
На всички ни изглежда, че материалният живот ни ръководи. Всъщност това, че ни ръководи материалното, е една заблуда. Просто всяка епоха се е нуждаела от своя Галилей, който е трябвало да повтаря едно и също нещо- хора, помнете, че душата води тялото! Всички беди в българския народ и всички беди на нашата цивилизация в момента са от там – изборът на материалното като водещо начало в живота на хората. Ето този човек, в чиято къща в момента на прага стоим, е казал: „Хора, тялото се върти около душата“. Просветата, книгата, е светлината за човешката душа. И той е станал книжовник. Това, от което се нуждаем в момента и, слава Богу, го имаме, това са хора като него, които да ни служат за пример.“

Писателят обяви, че дарява паричната сума от наградата си на Бачковския манастир за нуждите на библиотеката.

Наградата за превод взе Нева Мичева за преводите на Хелман „Стихотворенията на Сидни Уест“.

Наградата за хуманитаристика отиде при Александър Кьосев за „Караниците около четенето“.

В категория „Изкуство на книгата“ награда получи Антон Стайков за „Кратка история на българския комикс“.

В „Издание за деца“ бяха отличени Ана Бодакова, Дара Варадинова, Десислава Димитрова, Зорница Христова и художничката Алена Маркова за „Вкусна география“ на издателство „Точица“.

В категорията „Библиотеки и библиотечно дело” беше наградена регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. В Електронно издаване и нови технологии – audioknigi.bg.

Книжарница „Алтера“ грабна приза за книгоразпространение, а Георги Ангелов – с предаването „Денят започва с култура“ на БНТ, бе отличен за представяне на българската книга.

В началото на церемонията участниците почетоха паметта на загиналите при наводненията.

Книги от Антон Дончев тук

Книги от Александър Кьосев тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …