Начало / Любопитно / „Храненето като лечение“ от д-р Шиам Сингха (анотация и откъс)

„Храненето като лечение“ от д-р Шиам Сингха (анотация и откъс)

Изтъкнатият специалист по холистична медицина д-р Шиам Сингха предлага интересно и полезно съчетание от съвети за хранене, лечение чрез диетите на аюрведа, упражнения и психологически техники, базирани на хилядите години развитие на аюрведа, в книгата „Храненето като лечение“.

Джордж Бърнард Шоу е казал: „Няма по-искрена любов от тази към яденето.“ В допълнение на неговите думи д-р Шиам Сингха – виден специалист по холистична медицина, би добавил, че няма и по-добър начин човек да поддържа здравето си в отлична форма от правилното подбиране на това, с което се храни.

В „Храненето като лечение“ Сингха дава ясни и практични съвети – от гледна точка на източната философия, на език, разбираем и за Запада – как да комбинираме правилно храната си, за да сме здрави и в отлична форма целогодишно.

Голяма част от книгите за здравословна грижа насочват към конкретни продукти, като по този начин по-скоро ни отдалечават от способността да се лекуваме сами, отколкото да ни помагат. Противно на тази нарастваща тенденция, д-р Сингха показва как можем сами да открием лечението си – често основано на съставки, които имаме в кухнята или в градината си. В същото време авторът обяснява и насочва към практическите стъпки на медицината, основана на връзката съзнание–тяло. Освен разнообразни хранителни режими и повече от 30 различни диети, Шиам Сингха обръща специално внимание и на благотворното влияние на медитацията и аюрведа.

„Храненето като лечение“ е полезна както за занимаващите се с алтернативна и традиционна медицина, така и за всеки, който иска да поддържа здрав дух в здраво тяло. Позовавайки се на дългогодишния си опит, Сингха споделя: „Доброто здраве е въпрос на равновесие едновременно в начина ни на живот и в храната, която ядем. Да бъдем здрави означава да знаем какво да предприемем и с какво да се храним, за да възстановим бързо това равновесие. Тъй като организмът на всеки е различен, в това, което ще възстанови и поддържа доброто ни здраве, също ще има известни различия. Трябва сами да установим кое лечение ни се отразява най-добре.“

Живял и учил сред монасите в пустинята Гоби, където развива основните си идеи за целебното хранене, Шиам Сингха получава квалификация като лекар по акупунктура в Хонконг и Тайван. Изучава остеопатия в Лондон, където поставя началото на Британската школа по акупунктура.

ОТКЪС

Дневна програма

8:00     Сокът от цял лимон в 1 ч.ч. преварена вода, гореща или студена.

10:00   Портокалов сок, разреден с вода.

12:00   Сок от грейпфрут, смесен с 1 с.л. люспи псилиум.

14:00   Сложете 500 г бяло грозде (от най разпространения сорт и възможно най-евтиното) в марля и го изцедете в каничка. Сипете ⅓ от получения сок в чаена чаша с топла или студена преварена вода. Изпийте 3 чаши.

16:00   Изцедете сока от 5-6 домата в топла или студена преварена вода.

18:00   Същото както в 8:00.

20:00   Същото както в 10:00.

Щом приключите пречистването, пригответе смес от пресни зеленчуци – обелен морков, картоф, малко целина, кресон, домат и лук и каквито други зеленчуци намерите. Прибавете ги към 1 л студена вода и ги варете, докато течността намалее до 500 мл. Прецедете я и я изпийте много бавно с препечена филийка.

Съвети

Всички плодове и зеленчуци имат прочистващ ефект заради високото съдържание на витамини и минерали в тях и липсата на скорбяла и токсини. Прочетете за всеки плод или зеленчук във трета част.

Можете да пиете колкото искате студена преварена вода между отделните приеми, като е допустимо веднъж дневно да пиете малцова отвара от хлъзгав бряст.

По време на диетата със сокове или пречистването почивайте и често правете упражнения за дълбоко дишане. Като дишате дълбоко не само насищате кръвта с кислород, но и отпускате коремните мускули. Масажът в коремната област и рефлексотерапия на стъпалата за белите дробове и дебелото черво също могат да окажат благотворно влияние по време на пречистването.

Ако почувствате дискомфорт в устата си, а езикът ви е обложен, смесете в малка чаша пресен лимонов сок с около 2 ч.л. топла вода и потопете езика си в разтвора за няколко секунди. След това остържете езика си с лъжица. Направете гаргара с останалата част от разтвора и изплюйте.

Не дъвчете дъвка: организмът ви ще получи сигнал, че трябва да произвежда храносмилателни ензими и ще се обърка, когато не му бъде доставена храна.

Друго важно нещо е да отпивате по малко от течностите, а не да ги пиете на един дъх. Соковете и бульоните трябва да се приемат на малки глътки. Яжте течностите и пийте твърдите вещества!

Задачи

1.         По време на пречистването правете дълги разходки – по около 3–4 км.

2.         Сутрин използвайте суха четка, за да стимулирате кожата и да увеличите циркулацията, като не забравяте, че движенията трябва да са насочени по посока на сърцето.

3.         Взимайте хладка вана вечер, това благоприятства спокойния сън.

„Храненето като лечение“  тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …