Начало / Любопитно / „Храненето като лечение“ от д-р Шиам Сингха (анотация и откъс)

„Храненето като лечение“ от д-р Шиам Сингха (анотация и откъс)

Изтъкнатият специалист по холистична медицина д-р Шиам Сингха предлага интересно и полезно съчетание от съвети за хранене, лечение чрез диетите на аюрведа, упражнения и психологически техники, базирани на хилядите години развитие на аюрведа, в книгата „Храненето като лечение“.

Джордж Бърнард Шоу е казал: „Няма по-искрена любов от тази към яденето.“ В допълнение на неговите думи д-р Шиам Сингха – виден специалист по холистична медицина, би добавил, че няма и по-добър начин човек да поддържа здравето си в отлична форма от правилното подбиране на това, с което се храни.

В „Храненето като лечение“ Сингха дава ясни и практични съвети – от гледна точка на източната философия, на език, разбираем и за Запада – как да комбинираме правилно храната си, за да сме здрави и в отлична форма целогодишно.

Голяма част от книгите за здравословна грижа насочват към конкретни продукти, като по този начин по-скоро ни отдалечават от способността да се лекуваме сами, отколкото да ни помагат. Противно на тази нарастваща тенденция, д-р Сингха показва как можем сами да открием лечението си – често основано на съставки, които имаме в кухнята или в градината си. В същото време авторът обяснява и насочва към практическите стъпки на медицината, основана на връзката съзнание–тяло. Освен разнообразни хранителни режими и повече от 30 различни диети, Шиам Сингха обръща специално внимание и на благотворното влияние на медитацията и аюрведа.

„Храненето като лечение“ е полезна както за занимаващите се с алтернативна и традиционна медицина, така и за всеки, който иска да поддържа здрав дух в здраво тяло. Позовавайки се на дългогодишния си опит, Сингха споделя: „Доброто здраве е въпрос на равновесие едновременно в начина ни на живот и в храната, която ядем. Да бъдем здрави означава да знаем какво да предприемем и с какво да се храним, за да възстановим бързо това равновесие. Тъй като организмът на всеки е различен, в това, което ще възстанови и поддържа доброто ни здраве, също ще има известни различия. Трябва сами да установим кое лечение ни се отразява най-добре.“

Живял и учил сред монасите в пустинята Гоби, където развива основните си идеи за целебното хранене, Шиам Сингха получава квалификация като лекар по акупунктура в Хонконг и Тайван. Изучава остеопатия в Лондон, където поставя началото на Британската школа по акупунктура.

ОТКЪС

Дневна програма

8:00     Сокът от цял лимон в 1 ч.ч. преварена вода, гореща или студена.

10:00   Портокалов сок, разреден с вода.

12:00   Сок от грейпфрут, смесен с 1 с.л. люспи псилиум.

14:00   Сложете 500 г бяло грозде (от най разпространения сорт и възможно най-евтиното) в марля и го изцедете в каничка. Сипете ⅓ от получения сок в чаена чаша с топла или студена преварена вода. Изпийте 3 чаши.

16:00   Изцедете сока от 5-6 домата в топла или студена преварена вода.

18:00   Същото както в 8:00.

20:00   Същото както в 10:00.

Щом приключите пречистването, пригответе смес от пресни зеленчуци – обелен морков, картоф, малко целина, кресон, домат и лук и каквито други зеленчуци намерите. Прибавете ги към 1 л студена вода и ги варете, докато течността намалее до 500 мл. Прецедете я и я изпийте много бавно с препечена филийка.

Съвети

Всички плодове и зеленчуци имат прочистващ ефект заради високото съдържание на витамини и минерали в тях и липсата на скорбяла и токсини. Прочетете за всеки плод или зеленчук във трета част.

Можете да пиете колкото искате студена преварена вода между отделните приеми, като е допустимо веднъж дневно да пиете малцова отвара от хлъзгав бряст.

По време на диетата със сокове или пречистването почивайте и често правете упражнения за дълбоко дишане. Като дишате дълбоко не само насищате кръвта с кислород, но и отпускате коремните мускули. Масажът в коремната област и рефлексотерапия на стъпалата за белите дробове и дебелото черво също могат да окажат благотворно влияние по време на пречистването.

Ако почувствате дискомфорт в устата си, а езикът ви е обложен, смесете в малка чаша пресен лимонов сок с около 2 ч.л. топла вода и потопете езика си в разтвора за няколко секунди. След това остържете езика си с лъжица. Направете гаргара с останалата част от разтвора и изплюйте.

Не дъвчете дъвка: организмът ви ще получи сигнал, че трябва да произвежда храносмилателни ензими и ще се обърка, когато не му бъде доставена храна.

Друго важно нещо е да отпивате по малко от течностите, а не да ги пиете на един дъх. Соковете и бульоните трябва да се приемат на малки глътки. Яжте течностите и пийте твърдите вещества!

Задачи

1.         По време на пречистването правете дълги разходки – по около 3–4 км.

2.         Сутрин използвайте суха четка, за да стимулирате кожата и да увеличите циркулацията, като не забравяте, че движенията трябва да са насочени по посока на сърцето.

3.         Взимайте хладка вана вечер, това благоприятства спокойния сън.

„Храненето като лечение“  тук

Прочетете още

PAMUK_Orhan_The-Texture-of-Istanbul_FINAL_Cover_4

Орхан Памук за Истанбул: „Когато падне мъгла, е като градът от детството ми“

Писателят е роден точно там преди 72 години Носителят на Нобелова награда за литература през …