Начало / Любопитно / „Търсачи на любов” от Леа Коен (анотация)

„Търсачи на любов” от Леа Коен (анотация)

В „Търсачи на любов” са събрани три от най-вълнуващите произведения на известната писателка Леа Коен – „Докато смъртта ни раздели“, „Кратката вечност на Алма М.“ и „Флориада“. През годините те се радват на голям читателски интерес и са преиздавани няколко пъти, но за първи път са обединени в един том. Откровени до болка, драматични и едновременно романтични – години след написването им, текстовете на Леа Коен звучат актуално и носят същия силен заряд.

Книгата предлага три различни гледни точки за силата на любовта и непоносимите решения на съдбата, а историите са разказани по много въздействащ начин. С изключително писателско майсторство Леа Коен проследява живота на две жени и един мъж. Този похват опровергава първоначалното впечатлeние, че книгата е ориентирана предимно към женската читателска аудитория. Противно на очакванията за разказите за любов, не всяка история завършва с хепи енд, защото понякога този край е невъзможен. Личните преживявания на героите умело са преплетени с отразяване и интерпретация на обществената обстановка, както и с исторически ретроспекции. И трите ранни творби на писателката са написани в различни периоди, като някои са създадени и публикувани в чужбина.

„Докато смъртта ни раздели“ е автофикция, която писателката е посветила на любим мъж, покосен внезапно от смъртта. В тази новела тя споделя съкровените си преживявания от най-интимната страна на човешкото съществуване – любовта. „Докато смъртта ни раздели“ е откровена изповед и опит за още едно сбогуване с любим човек. Или опит отново да се предизвика спомена, който времето няма как да заличи. Това е история за най-интригуващите любовни трепети, както и за най-горчивите сълзи, пролети заради тях.  Докато търси истината за смъртта на любимия мъж, Леа открива в ироничната усмивка на съдбата неочаквани отговори.

В новелата „Кратката вечност на Алма М.“ Леа Коен проследява съдбата на своите съвременни герои с аналози от музикалната история. Разказът звучи на фона на най-романтичната музика, създадена от Густав Малер – едно любовно послание към жената на неговия живот. Творбата разкрива паралелните истории на легендарната двойка Густав и Алма Малер от началото на XX век и тяхна изследователка от наши дни – Алма от София. След загубата на своя любим Христо, тя попада в една сиатълска библиотека, където подрежда сложния пъзел на своите чувства. Като в огледало героинята вижда отражението на собствената си съдба. По време на емоционалното пътешествие из биографията на двойката Малер съвременната Алма открива, че силните любови имат магнетично въздействие, което се измерва с вечността.

Във „Флориада“ читателите ще се запознаят с харизматичния доктор Флориан Белопитов – герой със сложна съдба, който след четири десетилетия изпитания и четири срещи с любовта открива смисъла на своята работа и истинската любов. В него много жени биха могли да открият своя идеал за мъж. Белопитов е учен-творец, хуманист-новатор и откривател на хормоналната ваксина, победителка на „гена на омразата”, спасител на човечеството. Докато проследява историята му, авторката описва няколко десетилетия от неговия живот, опитвайки се чрез образа му и неговите интимни преживелици с любимите му да осмисли парадоксите на нашата съвременност.

„Търсачи на любов” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

файл за изтегляне

Четворката на юни

С настъпващото лято и емоциите постепенно се нажежават Как например германка, расла в Бавария, може …