Начало / Любопитно / „Търсачи на любов” от Леа Коен (анотация)

„Търсачи на любов” от Леа Коен (анотация)

В „Търсачи на любов” са събрани три от най-вълнуващите произведения на известната писателка Леа Коен – „Докато смъртта ни раздели“, „Кратката вечност на Алма М.“ и „Флориада“. През годините те се радват на голям читателски интерес и са преиздавани няколко пъти, но за първи път са обединени в един том. Откровени до болка, драматични и едновременно романтични – години след написването им, текстовете на Леа Коен звучат актуално и носят същия силен заряд.

Книгата предлага три различни гледни точки за силата на любовта и непоносимите решения на съдбата, а историите са разказани по много въздействащ начин. С изключително писателско майсторство Леа Коен проследява живота на две жени и един мъж. Този похват опровергава първоначалното впечатлeние, че книгата е ориентирана предимно към женската читателска аудитория. Противно на очакванията за разказите за любов, не всяка история завършва с хепи енд, защото понякога този край е невъзможен. Личните преживявания на героите умело са преплетени с отразяване и интерпретация на обществената обстановка, както и с исторически ретроспекции. И трите ранни творби на писателката са написани в различни периоди, като някои са създадени и публикувани в чужбина.

„Докато смъртта ни раздели“ е автофикция, която писателката е посветила на любим мъж, покосен внезапно от смъртта. В тази новела тя споделя съкровените си преживявания от най-интимната страна на човешкото съществуване – любовта. „Докато смъртта ни раздели“ е откровена изповед и опит за още едно сбогуване с любим човек. Или опит отново да се предизвика спомена, който времето няма как да заличи. Това е история за най-интригуващите любовни трепети, както и за най-горчивите сълзи, пролети заради тях.  Докато търси истината за смъртта на любимия мъж, Леа открива в ироничната усмивка на съдбата неочаквани отговори.

В новелата „Кратката вечност на Алма М.“ Леа Коен проследява съдбата на своите съвременни герои с аналози от музикалната история. Разказът звучи на фона на най-романтичната музика, създадена от Густав Малер – едно любовно послание към жената на неговия живот. Творбата разкрива паралелните истории на легендарната двойка Густав и Алма Малер от началото на XX век и тяхна изследователка от наши дни – Алма от София. След загубата на своя любим Христо, тя попада в една сиатълска библиотека, където подрежда сложния пъзел на своите чувства. Като в огледало героинята вижда отражението на собствената си съдба. По време на емоционалното пътешествие из биографията на двойката Малер съвременната Алма открива, че силните любови имат магнетично въздействие, което се измерва с вечността.

Във „Флориада“ читателите ще се запознаят с харизматичния доктор Флориан Белопитов – герой със сложна съдба, който след четири десетилетия изпитания и четири срещи с любовта открива смисъла на своята работа и истинската любов. В него много жени биха могли да открият своя идеал за мъж. Белопитов е учен-творец, хуманист-новатор и откривател на хормоналната ваксина, победителка на „гена на омразата”, спасител на човечеството. Докато проследява историята му, авторката описва няколко десетилетия от неговия живот, опитвайки се чрез образа му и неговите интимни преживелици с любимите му да осмисли парадоксите на нашата съвременност.

„Търсачи на любов” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …