Начало / България / Вечер, посветена на Атанас Далчев, се състоя в София

Вечер, посветена на Атанас Далчев, се състоя в София

Около стотина души събра една от залите на Дома на културата „Красно село“, където се състоя вечер, посветена на поета Атанас Далчев,  съобщи БГНЕС.

Писателят и литературният историк Йордан Каменов който е организаторът и „душата“ на събитието, направи обстоен и подробен анализ на литературното дело на Далчев – на епохата, в която той се формира като поет, на образността му, преводаческото му изкуството. Йордан Каменов проследи и трудния житейски път на Далчев в годините на тоталитаризма, които не пречупиха непримиримия му, макар и кротък дух. Борбата за хляба не направи Далчев приспособленец, макар да е имала четири деца, изтъкна водещият.

С присъщия си финес известният актьор Любомир Бъчваров прочете стихове, есета, етюди и преводи на поезия на големия български поет. Пианистът Валентин Стамов изпълни собствени композиции, вдъхновени от словото на поета. Той разказа и случаи от живота му, доказващи елегантната му съпротива срещу тоталитарната власт, големия му авторите в литературния ни свят, както и опитите на властта да го изолира и обрече на забрава.

Всяко от изпълненията на тримата бе възнаградено с аплодисменти. Накрая част от присъстващите се наредиха като на опашка пред Йордан Каменов да споделят впечатленията и да изразят благодарността си за вечерта. „Много изискан прочит на любимия ми поет“, каза пред Каменов една от жените в залата.

Всъщност без показност и шумотевица тримата вършат пренасят във времето литературната и духовната памет на нацията, поддържат ценности, които чалгаджийското ни време изтика встрани.
Това не е първата проява на тримата.

„Досега сме правили такива вечери за Любен Каравелов, Симеон Радев, Николай Райнов и други. Авторите се избирани не само по тяхната значимост, но и във връзка с различни годишнини”, сподели Йордан Каменов, който е бивш директор на Музея на литературата и има няколко книги.

Програма му предвижда до края на годината всеки месец да бъде представян български творец. Той се надява да продължи делото и идната година.

„Имам идеята като натрупаме един значителен репертоар да направим театър на словото“, каза писателят.

По думите му заслуга за цялото начинание е и на дома, който бързо, без протакане и бюрократични спънки е одобрил проекта му е и предоставил една от най-хубавите си зали за литературните вечери.

Книги от Атанас Далчев тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …