Начало / България / Вечер, посветена на Атанас Далчев, се състоя в София

Вечер, посветена на Атанас Далчев, се състоя в София

Около стотина души събра една от залите на Дома на културата „Красно село“, където се състоя вечер, посветена на поета Атанас Далчев,  съобщи БГНЕС.

Писателят и литературният историк Йордан Каменов който е организаторът и „душата“ на събитието, направи обстоен и подробен анализ на литературното дело на Далчев – на епохата, в която той се формира като поет, на образността му, преводаческото му изкуството. Йордан Каменов проследи и трудния житейски път на Далчев в годините на тоталитаризма, които не пречупиха непримиримия му, макар и кротък дух. Борбата за хляба не направи Далчев приспособленец, макар да е имала четири деца, изтъкна водещият.

С присъщия си финес известният актьор Любомир Бъчваров прочете стихове, есета, етюди и преводи на поезия на големия български поет. Пианистът Валентин Стамов изпълни собствени композиции, вдъхновени от словото на поета. Той разказа и случаи от живота му, доказващи елегантната му съпротива срещу тоталитарната власт, големия му авторите в литературния ни свят, както и опитите на властта да го изолира и обрече на забрава.

Всяко от изпълненията на тримата бе възнаградено с аплодисменти. Накрая част от присъстващите се наредиха като на опашка пред Йордан Каменов да споделят впечатленията и да изразят благодарността си за вечерта. „Много изискан прочит на любимия ми поет“, каза пред Каменов една от жените в залата.

Всъщност без показност и шумотевица тримата вършат пренасят във времето литературната и духовната памет на нацията, поддържат ценности, които чалгаджийското ни време изтика встрани.
Това не е първата проява на тримата.

„Досега сме правили такива вечери за Любен Каравелов, Симеон Радев, Николай Райнов и други. Авторите се избирани не само по тяхната значимост, но и във връзка с различни годишнини”, сподели Йордан Каменов, който е бивш директор на Музея на литературата и има няколко книги.

Програма му предвижда до края на годината всеки месец да бъде представян български творец. Той се надява да продължи делото и идната година.

„Имам идеята като натрупаме един значителен репертоар да направим театър на словото“, каза писателят.

По думите му заслуга за цялото начинание е и на дома, който бързо, без протакане и бюрократични спънки е одобрил проекта му е и предоставил една от най-хубавите си зали за литературните вечери.

Книги от Атанас Далчев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image

Португалска библиотека съхранява книгите си с прилепи

Намира се в двореца Мафра и е сред най-красивите на света Мраморните полици и невероятното …