Начало / България / Куклен театър по книгите на Туве Янсон в „Хеликон-Пловдив, Център“

Куклен театър по книгите на Туве Янсон в „Хеликон-Пловдив, Център“

Куклен спектакъл по текстове на Туве Янсон ще се играе от 11,30 ч на 21 юни, събота, в „Хеликон-Пловдив, Център“. „Муминтроли“ е част от културния афиш на „Пловдив чете“.  Постановката е дело на Катя Илкова.

На 9 август тази година ще се навършват 100 години от рождението на великата Туве Янсон. Годишнината от рождението й издателство „Дамян Яков“ отбеляза с една весела и същевременно много полезна книга, вдъхновена от текстовете и илюстрациите на Туве Янсон – „Готварската книга на мама Муминка“. Луксозното издание е прието ентусиазирано от малките и вече пораснали ценители на разказите за муминтроли. Преводите на детските книжки на Туве Янсон на български език са дело на Пламен Петров, Теодора Джабарова и Анелия Петрунова.

Туве Марика Янсон (на шведски/финландски Tove Marika Jansson) е писателка от шведското малцинство във Финландия. Родена е в Хелзинки в творческо семейство (баща ѝ е скулптор, а майка ѝ – художник-график). Самата тя завършва илюстрация и живопис. Известна е повече с детските си произведения (серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г.), въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Освен своите книги за муминтролите е илюстрирала шведския превод на „Хобитът“ на Дж.Р.Р.Толкин и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. Пише на шведски. Детските книги на Туве Янсон са преведени на над 60 езика. Авторката е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които и златния медал „Ханс Кристиан Андерсен“.

Книги от Туве Янсон тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …