Начало / България / „Четящият човек” потегли на трета обиколка

„Четящият човек” потегли на трета обиколка

Третото издание на фестивала „Четящият човек” започна с традиционния вече флашмоб в центъра на Бургас. Стотици участваха в оранжевото шествие по улица „Алеко Богориди” до ухаещата на липи и море Морска градина.

Организатор на литературното събитие е Обществото за култура на четенето и писането с подкрепата на ПроКредит Банк, веригата книжарници „Хеликон” и община Бургас.

Броят на младите хора с книга в ръка на шествието беше впечатляващ. Учениците Никола и Микаел казаха за lira.bg, че са получили листовка с програмата на фестивала и са дошли, защото им се сторило много интересно. „Обичаме много да четем. Фенове сме на Пърси Джексън и подобни книги“, казаха бургаските тийнейджъри.

Не липсваха и чужденци. Германец, дошъл на почивка у нас, но привлечен от фестивала, каза: „Трябва да се чете, това е една друга гледна точка, поглед към света през очите на другите, обмяна на възприятия и мнения“.

 

 

След като в Морската градина участниците в шествието си откачиха от импровизирания простор стихотворение на легендарния бургаски поет Христо Фотев, фестивалът беше официално открит на сцена „Охлюва”. Гостите – министърът на културата Петър Стоянович и кметът на Бургас Димитър Николов, подкрепиха фестивала и обявиха града за най-четящия в България, като благодариха на организаторите за събитието. Министърът сподели опасенията си, че четящият човек ще изчезне, и изрази надежда, че ще бъде създадена партия на четящите хора. Песимизмът му беше оборен от новия носител на наградата „Четящият човек” Георги Лозанов. Медийният експерт заяви, че четенето просто се променя, но никога няма да изчезне. Лозанов получи наградата от миналогодишния й носител –актьорът Владимир Пенев.

Финалът на вечерта беше поставен с кратък, но емоционален концерт на Миленита и „Funky Miracle”, който въодушеви многобройната публика.

Свързани заглавия
Георги Лозанов е носителят на наградата „Четящият човек” за 2014 г.Идва „Четящият човек” (програмата на фестивала)

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …