Начало / Свят / Дейвид Балдачи към феновете на „Четящият човек“: Продължавайте да „ядете“ книгите

Дейвид Балдачи към феновете на „Четящият човек“: Продължавайте да „ядете“ книгите

Дейвид Балдачи, Исабел Алиенде и Стивън Уотсън се включиха в импровизираната анкета на lira.bg, която сайтът провежда сред популярни писатели на темата на единия от конкурсите за тазгодишното трето издание на фестивала „Четящият човек“: Има ли полза от нечетенето и каква е вредата от четенето? Тримата отговориха през отворената платформата goodreads.com.

Хитовият автор на трилъри Дейвид Балдачи написа в отговор:

„Всъщност има голяма вреда от НЕчетенето. Много научни изследвания доказват, че вашата информационна база, опит, толерантност, приемане на нови идеи могат да бъдат изчерпани, ако не четете. Аз лично не мога да посоча някакви вреди, които идват от четене. Затова продължавайте да „ядете“ книгите“.

Алиенде също се озадачи от нестандартния въпрос.

„Необичайно питане. Аз не виждам никакви предимства в нечетенето… освен ако не е заменено със слушане на аудио книги. Вредата от четенето може да бъде свързана само с избора ви на книги. Например, ако един психически нестабилен човек чете книги само за престъпления, тероризъм и война, лесно може да се превърне в психопат. Книгите наистина могат да имат огромно влияние върху хората. Затова много организации – политически, религиозни, репресивни, правителствени и пр. често се опитват да ги забраняват. Знаехте ли, че в някои американски щати родители се опитаха да забранят моята „Къщата на духовете“, например?“

Авторът на популярната у нас „Преди да заспя“ Стивън Уотсън каза:

„Четенето ти позволява да пътуваш през времето и пространството, да опознаваш света през очите и ушите на другите. То може да бъде предизвикателство за вярванията и убежденията ти, да промени мисленето ти и самия теб като личност. Ако смятате това за вредно, тогава да, четенето е опасно!“.

Победителите от литературния конкурс „За ползата от нечетенето и вредата от четенето” ще бъдат обявени в книжарница „Хеликон“ в Бургас в 20,30 ч на 14 юни. По време на церемонията ще има и четене на наградените, полято с чаша вино.

Пълната програма на фестивала „Четящият човек“ тук

Свързани заглавия:

Идва „Четящият човек” (програмата на фестивала)

 Известни писатели за „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”

Книги от Дейвид Балдачи тук

Книги от Исабел Алиенде тук

„Преди да заспя“ от Стивън Уотсън тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …