Начало / България / „Оцеляване по Дунав – от Инголщат до Нулевия километър“ – с представяне в „Хеликон България“

„Оцеляване по Дунав – от Инголщат до Нулевия километър“ – с представяне в „Хеликон България“

Писателката Донка Петрунова ще представи книгата „Оцеляване по Дунав – от Инголщат до Нулевия километър“ на доцент Людмил Георгиев в „Хеликон – България“ в понеделник, 9 юни, в 18:30, обявиха издателите на пътеписа ИК „Атеа“. Петрунова и авторът ще отговорят на въпроса: „Защо един български криминалист, преподавател, писател, автор на поредицата детски игри „Стани най-добрият“ и уникален колекционер на формени фуражки всяка година е с каяка си по река Дунав, за да участва в най-голямата организирана гребна регата по река в света, известна като „ТИД“?“.

Интригуващият пътепис съдържа впечатленията на човека от лодката за всеки един от етапите на голямата река от Германия до Черно море с разстояние от 2500 км, изминагто за 77 дни.

Що за хора са днешните водни туристи и кое ги мотивира да тръгнат по Дунав? Дали плаването е просто ексцентричен начин за почивка? Какво е в днешно време да „изчезнеш“ за два месеца и половина от цивилизацията и да заживееш на палатка, като гребеш десетки километри на ден сред дъжд, мъгла, жега и комари? Какво струва подценяването на критична ситуация или секунда невнимание? Как може да се оцелее физически и психологически? Това са само част от въпросите, чиито отговори търси авторът от борда на каяка си.

В книгата са включени близо 290 авторски снимки и документален филм. Пътепис в подобен вид се издава за пръв път в 60-годишната история на дунавската регата. Към него са приложени наръчник за оцеляване по Дунав, правилата за плаване по реката и правилата за участие в ТИД.

В представянето на книгата ще участват още доц. д-р Георги Петров – педагог, автор на множество книги и дългогодишен пътешественик с каяк; Цветан Томчев – фотограф-художник и фоторедактор във в-к „Дневен Труд“; Деян Йованович – организатор и ръководител на регатата ТИД в Сърбия.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …